När pandemin kom blev musikalartisten Patrik Grönlund av med sina gig över en natt. Det gav honom tid att helhjärtat ge sig in i restaurangbranschen.

Nu öppnar han sitt första egna ställe tillsammans med Ermanno Parisi, en veteran med mer än ett halvt sekel av pizzabakande på sitt cv.

– Han tog den napolitanska pizzan till Sverige. Det han inte vet om pizza behöver man inte lära sig. Han gjorde en fritta till mig för ett och ett halvt år sedan, och jag kände bara: ”det här måste vi göra,” säger Patrik.

"Som en friterad calzone"

Så trillade de på 7-Elevens gamla lokal som har stått tom i korsningen Renstiernas gata -Åsögatan. Där öppnar de snart Pizza Fritta, som delar namn med den maträtt som ska serveras.

Patrik beskriver det som en enkel, friterad och inbakad pizza. Som en calzone med fyllningar som ricotta, salami och mozzarella – som sedan läggs i en fritös.

Krigstidsmat

Den har sin bakgrund i krigstidens Neapel, berättar Patrik.

– De var billiga att göra. Det behövdes bara deg och olja, så såldes de ut från köksfönstret för att dryga ut kassan.

Är Sverige redo för friterad pizza?

– Jag har hittills bara hört positiva saker från de som testat. Det är det som är grejen, det är sjukt gott. Det finns ändå i städer som New York och Paris, det har bara inte kommit hit förrän nu. Det är kul att vara först på pucken.

https://www.mitti.se/nyheter/darfor-har-pizzor-sa-konstiga-namn/repvaB!gO1c3g3Cwpf6hoTmYrnAyw/

Ska bli fler

I lokalen finns plats för upp mot 45 personer, nästa sommar kan det drygas ut med en uteservering för ytterligare 20.

– Pizza fritta är inte lika stor som en vanlig pizza, det är hälften så mycket deg. Tanken är att man kan ta en i farten som en lunch eller sitta på restaurangen och ta ett glas vin till.

– Det ska vara som att tas till Neapel, med en folklig känsla och högt i tak.

Förhoppningen är att kunna öppna i november.

– I förlängningen ska det bli en restaurangkedja. Alla ska få smaka pizza fritta.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-bakar-du-restaurangpizza-hemma/repujv!xcGTfTcDnrki6209lbCGVA/