Snart kommer den grå betongen vid Regulatorbron att förvandlas till ett färgfyllt festivalområde. Den 15 till 17 juni är det premiär för gatufestivalen Flemingsberg Block Party.

Initiativet kommer från ungdomar i Flemingsberg.

– Vi vill skapa sysselsättning och meningsfulla aktiviteter för ungdomar, säger Fazilet Ûnver.

Tillsammans med Oliver Lindh är hon med i Flemingsstadsgruppen, en arbetsgrupp med unga och unga vuxna. Inom ramen för ett treårigt projekt jobbar de tillsammans med Huddinge kommun och Södertörns högskola för en socialt hållbar utveckling av Flemingsbergsdalen.

– Det finns inte så mycket aktiviteter för ungdomar här. Fritidsgården har varit stängd länge, biblioteket har varit stängt och det finns inte så många ställen där ungdomar kan vara, säger Fazilet Ûnver och fortsätter:

– Vi har haft studiecirklar med unga och då har det kommit fram att de vill utöver en fritidsgård vill ha ytor för basket, fotboll och mer aktiviteter utomhus.

Allt det här fångade arbetsgruppen upp och kom med idén att skapa en festival.

– Vi fick reda på att Flemingsberg fyller 50 år, det kändes som ett bra tillfälle för en fest. Vi kontaktade kommunen och högskolan och sa vad ville göra. De var väldigt intresserade av att haka på, säger Fazilet.

– Vi vill skapa en festival för Flemingsberg och av Flemingsberg. Vi vill fånga upp det lokala och positiva som finns här, säger Oliver Lindh.

En startpunkt

Och det blir ett brett och späckat program. En konstnär ska sätta färg på betongen genom att måla en muralmålning på pelarna under bron. Där kommer det också att vara en basketring, en liten fotbollsplan, en imitation av Björn Borgs garagevägg som man kan slå tennisbollar mot och en chill-hörna på konstgräs från Friends arena.

Miljonbemanningen är på plats för att rekrytera unga till jobb, det går att ta del av utvecklingsplanerna för Flemingsbergsdalen och första dagen blir det en politisk debatt.

Dessutom blir det en massa artister förstås. Hiphop-stjärnan Mohelá kommer, liksom sångerskan Noura Beshiri och den lokala gruppen OAM Fireboys.

De räknar med mellan 500 och 1 000 besökare varje dag.

– Tanken är att skapa bra sammanhållning i nya Flemingsberg. Det här blir en bra startpunkt, säger Fazilet Ûnver.

Under Regulatorbron blir det scen med konserter och filmvisningar. "Då har vi tak ifall det skulle bli regn", säger Oliver Lindh. Taket och pelarna ska målas av en graffitikonstnär, berättar Fazilet Ûnver.

Under Regulatorbron blir det scen med konserter och filmvisningar. "Då har vi tak ifall det skulle bli regn", säger Oliver Lindh. Taket och pelarna ska målas av en graffitikonstnär, berättar Fazilet Ûnver.

Pernilla Fagerström