Tre Vallentunalöpare har fått en plats i ett av världens mest prestigefyllda lopp, nämligen Ultra Trail de Mont Blanc. Första september kommer de vara på plats för att starta loppet i Chamonix.

– Det är ett drömlopp för många löpare, jag har haft det som mål under tre år, säger Tony Halvarsson.

Turen går runt hela Mont Blanc och är ungefär 17,6 mil långt. Under rutten springer deltagarna genom tre länder: Frankrike, Italien och Schweiz.

Ett proffs och två hobbylöpare

Peter och Tony känner varandra sedan tidigare och har sprungit fler lopp ihop. Den rutinerade löparen Jenny Josefsson, som springer på professionell nivå, kommer även hon att medverka i loppet. Mitt i har intervjuat henne tidigare då hon och döttrarna tog hem priset Sveriges starkaste familj.

– För mig och Tony gäller det främst att vi klarar loppet, för Jenny kommer det nog gå desto bättre, säger Peter Henriksson.

Tanken är att Peter och Tony ska vara på plats en vecka innan för att hinna anpassa sig till höjden.

– Sedan startar loppet på fredag och jag hoppas kunna gå i mål på söndagen. Chanserna att vi klarar det tror jag ändå är goda, vi har gjort en hel del lopp på samma sträcka, säger Tony Halvarsson.

Att de ägnar sin fritid och utmanande löpning handlar delvis om att de gillar att utmana sig själva, tror Tony Halvarsson.

Särkilt mycket sömn kommer det inte bli under loppet. Loppet har en maxtid på 46 timmar och för att hinna behöver de kunna springa långa sträckor utan att sova.

– Vi har förberett oss genom att öva på att äta och dricka samtidigt och springa lite lugnare rundor. Vi har också gnetat på i Väsjöbacken i Sollentuna, som vårat egna lilla Mont Blanc, säger Tony Halvarsson.

Vad tror ni blir mest utmanande?

– Jag tror att det kan bli svårt att få i sig tillräckligt med energi. Såklart även höjden, det är ju tunnare luft vilket gör en mer andfådd. Sedan vet vi inte hur vi kommer klara så lång tid utan att sova, säger Tony Halvarsson.

Hur tror ni att ni kommer må efter det här loppet?

– Om jag kommer i mål kommer jag nog må väldigt bra för jag klarat av något som jag sett fram emot länge, säger Peter.

– Det skiter jag i, bara jag går i mål, säger Tony.