Batool Suliman kommer in i Framtidens hus lokaler i Rinkeby, och hälsar glatt på alla hon ser. Ett tag senare dyker Libaan Mohamed upp med andan i halsen – men också lika glad.

De både kommer direkt från sina respektive gymnasium, där de läser sista året. Parallellt med studierna har de som två av totalt fyra personer valts ut för ett speciellt uppdrag av Framtidens hus: Att vara EU-valsambassadörer i Järva, och försöka upplysa så många som möjligt om valet och om varför det är viktigt att rösta – framför allt målgruppen unga väljare.

– Det är så mycket som beslutas inom EU som rör oss i så många fler aspekter i livet än vad jag tror att många faktiskt är medvetna om. Det känns väldigt bra att få bidra till att fler får chansen att vara med och påverka sin vardag, säger Batool Suliman.

Arbetet med EU-ambassadörer görs av Framtidens hus i Rinkeby, och är en del av ett större projekt där ungdomar i andra EU-länder gör samma sak.

Arbetet med EU-ambassadörer görs av Framtidens hus i Rinkeby, och är en del av ett större projekt där ungdomar i andra EU-länder gör samma sak.

Malin Lövkvist

Extremt lågt i Järva

Var femte år väljer medborgarna i EU sina representanter till Europaparlamentet.

Senaste valet, 2019, röstade 55 procent av svenskarna, vilket innebar det nionde högsta valdeltagandet bland EU:s medlemsstater, enligt SCB. Valdeltagandet sett till hela EU låg på 51 procent.

I stora delar av Järva såg det dock annorlunda ut. I många valdistrikt röstade endast 20–30 procent av invånarna.

Två distrikt, Risingeplan och Rinkebysvängen södra, återfanns till och med på listan över de tio valdistrikt i Sverige med allra lägst valdeltagande, med 17,5 respektive 18,7 procent.

– Det kan delvis handla om brist på information tror jag, att man inte vet hur mycket de här frågorna faktiskt påverkar en, säger Batool Suliman.

Batool Suliman och Libaan Mohamed läser sista året på gymnasiet, och har uppdraget som EU-valsambassadörer ideellt på sidan av.

Batool Suliman och Libaan Mohamed läser sista året på gymnasiet, och har uppdraget som EU-valsambassadörer ideellt på sidan av.

Malin Lövkvist

Viktigt för demokratin

2019 fanns även en stor skillnad mellan i vilket omfattning utrikes födda svenska medborgare röstade; 37 procent, jämfört med inrikes födda; 59 procent.

Efter att ha vuxit upp i Järva, där många är utrikes födda eller har utländsk bakgrund, kan Libaan Mohamed förstå faktorerna bakom, tror han.

– I våra områden är man tyvärr van vid att känna att politiker och andra auktoriteter inte lyssnar på en. Man är van vid att ofta bli marginaliserad i det svenska samhället, vilket får en att undra varför man ens ska försöka vara med och påverka, tror jag. Lite “vad kan min röst betyda” egentligen. Man bygger upp en speciell mentalitet, säger han.

Batool Suliman håller med.

– Jag skulle vilja säga att den mentaliteten nog främst kommer från att samhället ständigt ska påminna dig om att din röst ibland faktiskt inte är lika mycket värd. Vi från Järva blir ofta tystade i debatten, ofta utmålade som något vi inte är av politiker och i media. Det påverkar en och jag tror man begränsar sig själv på grund av det, säger hon.

Just därför är det så viktigt att försöka upplysa, informera och prata om det, understryker de.

– Det är inte det att folk inte bryr sig, men det är ett privilegium att ha tid, ork och vilja att engagera sig. Att vi kan möta människor och informera kan korta vägarna till att man tar sig ut och röstar. När folk förstår hur mycket inom EU som påverkar en tror jag verkligen att de kommer vilja göra sina röster hörda, det är viktigt för demokratin, säger Batool Suliman.

Libaan Mohamed och Batool Suliman arrangerar tillsammans med Järvas två andra EU-valsambassadörer olika aktiviteter för att få så många som möjligt att rösta i EU-valet.

Libaan Mohamed och Batool Suliman arrangerar tillsammans med Järvas två andra EU-valsambassadörer olika aktiviteter för att få så många som möjligt att rösta i EU-valet.

Malin Lövkvist

Anordnar aktiviteter

Under våren och fram till valen arrangerar ambassadörerna olika evenemang med samtal, debatter och andra aktiviteter som ska locka folk att dela och samtidigt upplysa om valet.

De bjuder in både politiker och unga från Järva som får mötas. Ett första evenemang hölls på sportlovet.

– Vi lockade med mat, biobiljetter och snacks för att folk faktiskt skulle dyka upp. Men det var väldigt roligt och uppskattat, det blev intressanta diskussioner och vi hade möjlighet att ställa frågor men även berätta om vilka frågor som engagerar oss och vad vi tycker är viktigt, säger Libaan Mohamed.

Inom ramen för projektet kommer de också delta i ett utbyte och träffa andra ungdomar, som gör samma sak fast i sina länder. Resor är planerade både till Bulgarien och Frankrike.

– Man har sett liknande tendenser i andra områden som liknar Järva, där de andra EU-valsambassadörerna håller till. Det känns kul att få byta erfarenheter, förhoppningsvis lyckas vi alla påverka så att i alla fall några stycken känner sig mer upplysta och vill gå till vallokalen och rösta. Eller förtidsrösta, så klart. Själva röstningsdagen sammanfaller nämligen med studenttiden för många, och då kanske man har annat att tänka på, säger Batool Suliman och ler.