Jimmy Hatzigeorgiou är kock och driver restaurang Industrivägen 1, som ligger på just den adressen, i Hagalund.

Det är hit som de ukrainska barnfamiljerna har bjudits in att fira jul. 50 familjer samlas dagen före lucia för traditionellt julbord och dans runt granen.

Tomten kommer också, såklart.

– Vi gör det här för barnen. Om vi kan ge dem julkänsla och julklappar och få dem att glömma att de inte är hemma, om så bara för några timmar, så vill vi göra det.

Sedan krigsutbrottet i februari 2022 har Solna tagit emot cirka 200 ukrainska flyktingar. Det var just den gruppen som staden hänvisade till när Jimmy och hans fru Magdalenda tog kontakt och frågade hur de kunde göra en insats för barn i Solna inför jul.

Samlar in

Nu pågår insamling av klappar till de yngre julgästerna. Familj, vänner och leverantörer har visat sig ivriga att skänka. Paret hoppas att fler Solnabor vill hjälpa till.

– Den som vill får jättegärna köpa en leksak eller ta med någon hemifrån och komma till restaurangen så fixar vi fina paket, märker dem och lägger under granen, säger Magdalena.

Begagnade saker som skänks ska vara i nyskick, själva har paret slagit in sonens nästan oanvända bilbana.

– Man kan tänka att det ska vara en leksak som alla barn kan uppskatta. Det ska kännas nytt.

Julen är ju ganska stressig som den är, varför kände ni att ni ville göra det här?

– Vi ser på våra egna barn som har allt, med hur mycket leksaker som helst och den enorma turen att växa upp i ett land där de inte behöver vara oroliga för att det ska falla bomber från himlen. Så många har inte den turen, det har man börjat tänka på inte minst sedan man själv blev förälder, säger Jimmy.

Han hoppas att firandet på Industrivägen är starten på något större.

– Vi vill inte framstå som några hjältar. Allt handlar om barnen. Vi drömmer stort och vill hjälpa många fler. I år fokuserar vi på de ukrainska familjerna som vi har här i Solna. Men vi har redan börjat spåna på hur vi kan nå ut bredare nästa år.

Leksaker för barn mellan 0-15 år kan lämnas in på Industrivägen 1 under öppettiderna 9.30-14. Sista inlämningsdag är 11 december. Märk gärna presenterna med lämplig ålder på mottagaren.