I glappet mellan lunch och middag är det glest inne på Lilla Farsta vid Sunneplan, men inte tomt. Vid ett av borden sitter Vanheden och Jönsson, eller ... ja, det är i alla fall vad Helene Ganheden och Kenta Jonsson brukar få höra.

De har varit gäster på Lilla Farsta länge nog att komma ihåg hur det var när man ännu fick röka inne på krogen. Helene Ganheden minns att hon först var emot förbudet, som infördes för ganska exakt 20 år sedan.

– Jag reagerade på att de skulle ta bort möjligheten att röka. Men sen tänkte jag om. Jag tänkte på personalen som skulle slippa utsättas för passiv rökning, säger hon.

”Svenskar accepterar”

Rodi Duru, som har drivit krogen i mer än 40 år, minns inga större protester när förbudet infördes.

– Jag tror inte vi förlorade kunder på det. Kanske var det några få som vägrade vara kvar och sa att ”nu går vi hem och dricker på balkongen så vi kan röka”. Annars var det inga problem. Svenskar accepterar lagändringar lättare än vad man gör i utlandet, menar han.

Rodi Duru, mångårig ägare till Lilla Farsta på Sunneplan, gläds åt att slippa röken.

Rodi Duru, mångårig ägare till Lilla Farsta på Sunneplan, gläds åt att slippa röken.

Mattias Kamgren

För egen del röker han sällan.

– Det var mycket skönt att slippa röken.

Numera gäller rökförbudet även uteserveringar.

– En del tycker det är konstigt att de får röka på ena sidan staketet men inte på andra, säger Rodi Duru.

Kompletterar med snus

Helene Ganheden och Kenta Jonsson tycker att uteserveringar var att ta det steget för långt.

– När det är utomhus och öppet tycker jag det borde vara okej, säger Kenta Jonsson.

– Jag var i Rom där man fortfarande får röka på uteserveringar. Det var väldigt bekvämt att kunna ta ett bloss i väntan på maten, säger Helene Ganheden.

På hemmaplan accepterar hon läget utan att knorra.

– Nu varvar jag med snus och går ut och röker emellan. Jag är så van nu så jag tänker inte på det längre.