Nyligen kördes ombyggda fraktcontainrar till Lastgatan vid DN-huset. I veckan öppnar här de första matställena Franky's Burgers och Indian Fusion.

– Det här gör det billigare och enklare för restauranger att expandera. Och det blir jäkligt bra mat på ställen där utbudet inte har varit så stort, säger Erik Wikström.

Det är bland andra han och kollegan Mahesh Kumar som grundat och äger företaget Dark Edition som står bakom satsningen.

Här på Lastgatan, mellan DN-skrapan och ryska ambassaden ligger nya foodcourten.

Här på Lastgatan, mellan DN-skrapan och ryska ambassaden ligger nya foodcourten.

Olle Anrell

Duon kommer från tech-branschen och har tidigare skapat kontorshotellföretaget Epicenter tillsammans.

– Vi började även fundera på en flexibel lösning för att hjälpa restauranger att expandera.

Idén att hyra ut ombyggda containrar i en foodcourt kom så småningom till och i våras öppnade killarna ett liknande ställe i Täby.

Inte överetablerat

Att de nu även öppnar bakom DN-huset Marieberg beror på att de vill utveckla platser som inte är så fyllda av liv.

– Men det ska vara områden som har efterfrågan på lunch och möjligheter för take away på kvällen. Vi siktar på områden som inte är så överetablerade och det är inte ju verkligen inte här.

I Marieberg står allting på fastighetsägaren Areims mark och bygglovet är tillfälligt på fem år – så containrarna ska vara kvar tills vidare.

– På det sättet är det mycket bättre än en food truck och det är mycket lättare för en restaurang att expandera än att lägga flera miljoner på en restaurang.

Indiskt och sushi

Det finns sju containrar, fem av dem är uthyrda. Där ska det lagas burgare, indiskt, kebab, sushi och mexikanskt.

De andra två är på gång att fyllas de också, men med vad återstår att se.

– Där kan jag inte säga vad det blir än. Men fem av sju är öppna inom två-tre veckor.

Ingen egen leverans

Efter att ha beställt via en app hämtar man maten själv, men de är också anslutna till hemkörnings-företag.

Planen har dock varit egen hemkörning, men det har man inte fått till än.

– Det är svårt att försöka göra för mycket samtidigt. Vi försöker sätta grundaffären först och hitta bra lägen och få in riktigt bra restauranger. Om vi kompletterar med egen leverans vet jag inte, vi får se.