En pappa med barnvagn är på väg till fredagsbönen. Han tvekar när han blir uppmanad att vacinnera sig, säger att han gör det sen.

– Det finns inget sen! Du kommer aldrig vara så här nära en spruta igen. Kom igen nu ta chansen! säger Alexander Rajsic.

Pappan skrattar och försvinner iväg. Alexander Rajsic slår ut armarna och gör en uppgiven grimas.

– Man måste ligga på annars går det inte. Vi har satsat mycket på att få hit den här bussen.

Alexander Rajsic är kommunens säkerhetschef och tillsammans med två sjuksköterskor, två tolkar och en vaccinationsvärd ska han höja vaccinationsgraden på Söderhöjden. Här är vaccinationsgraden 49,4 procent, enligt nya siffror från regionen. Några kilometer bort i områdena kring Stäket och Kallhäll ligger motsvarande siffra på 86 procent.

Vill nå moskéns besökare

Efter att kommunen legat på regionen för att få hit en vaccinationsbuss gör den under en vecka ett besök per dag utanför Ica på Söderhöjden. Förutom i dag – det fredag och det innebär fredagsbön. Därför står bussen parkerad utanför den sunnimuslimska församlingens moské, redo att få så många församlingsmedlemmar som möjligt att kavla upp ärmarna.

– Oj vad många sprutor, ni måste verkligen ha legat i, säger Mikaela Alm och tittar ner i den gula plastbyttan.

Hon har varit orolig för att ta sprutan, men såg att bussen skulle komma och pallrade sig hit.

Plötsligt ser Alexander Rajsic hur några börjar kånka stolar från moskén.

– Det är soligt väder och de kommer köra bönen uppe vid Delfinparken, hojtar någon.

Alexander Rajsic kliar sig i huvudet. Kylskåpet med vaccindoserna behöver ström och det finns inget eluttag vid parken. Efter några samtal är problemet löst.

– Jag har fixat ett elaggregat, nu kör vi, säger Alexander Rajsic.

De packar snabbt ihop alla bord, blanketter och handsprit och rullar iväg.

På fotbollsplanen har församlingsmedlemmarna tagit fram sina mattor. De böjer sina huvuden i den ovanligt varma oktobersolen. Dieselaggregatet dånar.

”Symptom på segregation”

Kommunalrådet Aphram Melki (C) är den politiker som ansvarar för integrationsfrågorna och även den som styrt kontaktvägarna in i moskén. Han ser den låga vaccinationsgraden i området som ett symptom på segregationen.

– Vaccinationsgraden ligger på 49 procent. Det är nästan samma siffra för hur många som röstar i valet.

Vad tror du det beror på att vaccinationsgraden är lägre här?

– Det finns inte en enda orsak. Men en del handlar om information, man måste jobba på andra sätt för att nå fram. När människor inte har tillräckligt med information sprider sig konspirationsteorier.

Aphram Melki berättar att han känner personer som tror på just konspirationsteorier om vaccinet.

– Jag har människor i min närhet som tror att de skjuter in ett chip eller att man dör inom ett år, säger han.

Fredagsbönen är slut. Alexander Rajsic ställer sig framför den stora grinden in till fotbollsplanen.

En av kvinnorna säger att hon inte vill. Alexander Krajsic försöker förklara, men språket ställer till det. Sjuksköterskan Lina Lin kommer fram, lägger en hand på kvinnans axel.

– Jag kan hjälpa dig. Du vågar och kan, säger hon.

Kvinnan väljer att följa med.

De flesta är vaccinerade

Abdullahi Sheikh Abdi, ordföranden i församlingen, kommer ut. Han säger att de flesta har tagit två sprutor. De fåtal som inte är vaccinerade får sitta längre bort från de andra.

– Covid-19 tar inte skillnad på folk. Alla måste hjälpa till. Vi har några som är tveksamma, vissa medier och konspirationsteorier har drabbat dem. Men vi måste alla ta ansvar.

Sjuksköterskorna förbereder sig på att packa ihop. Då kommer pappan med barnvagnen tillbaka. Alexander Rajsic skrattar och ger honom en klapp på axeln. Pappan heter Abdel Awel och han har ändrat sig.

– Jag har skjutit på det och tänkt att jag ska göra sen. Men nu tänkte jag på det han sa och jag kände att det var dags.