Det känns spontant inte som den självklara kopplingen. Bygdegårdsförening och barn och ungdomar, men Brian Koudijs, projektansvarig, tvekar inte.

–  Vi vill inte bara vara en lokalförvaltande förening. Vi vill vara en förening som är aktiv i, för och med bygden.Det finns inte särskilt mycket att göra. Det är jättefint att bo här, men det händer inte mycket, särskilt inte för ungdomar som inte alltid har möjlighet att åka in till Bålsta, Stockholm eller Uppsala, säger han.

Samtal med kommunen

På sociala medier märkte man hur frågorna hopade sig. Varför händer ingenting här? Varför har inte vi samma saker som de har i Bålsta? Bygdegårdsföreningen bestämde sig för att försöka ge svaret som ungdomarna ville ha.

I samtal med kommunen, främst med Jytte Rüdiger, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, samt Christine Langvardt, projektledare för bland annat aktivitetsparken i Bålsta, föddes idén.

– Eftersom Christine har mycket kunskap och kontakter visste hon precis hur vi skulle göra, berättar Brian Koudijs.

Ytan som aktivitetsparken kan komma att byggas på är rejäl.

Ytan som aktivitetsparken kan komma att byggas på är rejäl.

Daniel Sjöberg

Innan jul

Projektet kräver dock rejäla summor och även om kommunen går in med en miljon behövs det mer. Därför kommer bygdegårdsföreningen skriva en ansökan till Allmänna arvsfonden.

– Maxbeloppet som de kan ge är fem miljoner, så det är målet. Får vi inte ihop pengarna så måste vi tänka om och hitta andra möjligheter.

Ansökan ska vara på plats innan jul, hoppas Brian. Därefter lär det dröja upp till ett halvår innan svar kommer.

– Om allt går som det ska tänker vi att vi ska börja bygga under hösten 2023.

Möjligen sponsorer

Vad parken ska innehålla hänger på vilka pengar man har tillgång till, men önskemålen är på plats.

– Vi har haft kontakt med skolan och bett eleverna där berätta för oss vad de vill se i en aktivitetspark. Vi har även genomfört enkäter i skolor i Bålsta där många elever som bor i Skokloster går, säger Brian Koudijs.

– Utifrån det har vi gjort en grov skiss över det här området och hur vi kan fylla det med vad de vill ha.

Skulle det kunna bli aktuellt att ta in sponsorer?

– Vi har inte pratat om det ännu, men om vi ser att pengarna inte skulle räcka till så är det absolut en möjlighet. Det finns massor med företag och företagare här i Skokloster och då knyter vi samman bygden ännu mer.

Aktivitetsparken i Bålsta agerar som förebild till den man nu vill bygga i Skokloster.

Aktivitetsparken i Bålsta agerar som förebild till den man nu vill bygga i Skokloster.

Håbo kommun

Platsen där parken är tänkt att ligga blir intill ungdomsgården och vid poolen. Där finns en stor yta att utnyttja, men allt kommer inte att bebyggas.

–Vi vill inte att det här bara blir asfalt. Vi bor ju här för naturen också, så vi är väldigt måna om att behålla gräsytor, slår Brian Koudijs fast.