Den 15 september genom­förde Arbetsmiljöverket en inspektion hos Håbo pastorat.

David Silverkors är kyrkoherde i Håbo pastorat.

I början av oktober kom rapporten som pekar på ett flertal brister. Totalt tar rapporten upp sju punkter som i sin tur innebär risker för personalen.

Detta är sådant som måste­ åtgärdas, annars riskerar Håbo pastorat beslut om ett föreläggande eller förbud och det kan komma att kosta pengar i form av vite.

Flera rutiner saknas

Bland annat fann Arbetsmiljöverket att Håbo pastorat saknar rutiner för hur man regelbundet undersöker och riskbedömer fysiska, organisatoriska och sociala arbetsförhållanden som kan medföra risker i arbetsmiljön.

– Vi hade ett besök för ett par veckor sedan. Det var ett trevligt besök och som hon nämnde är det här i ett led i deras arbete där de har ett fokus på trossamfund och vi är ett av de pastorat man tittar närmare på. Det är också ett tillfälle att få bekräftelse på det som är bra och det som kan bli bättre, säger David Silverkors.

Dessutom saknar man rutiner­ för hur kränkande särbehandling ska hanteras och att det finns behov av klargörande om att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten.

– Det man kan säga om man ger en övergripande kommentar är att man tittar mycket på vad som är nedskrivet. Det har funnits policys och dokument som har varit icke-uppdaterade på lång tid. Det är dags att göra en uppdatering, säger Silverkors och menar att mycket av det som tas upp är sådant där det saknas nedskrivna rutiner.

– Det stämmer att de inte är nedtecknade, men vi har rutiner och vi har en gemensam i dialog.

Varför har ni inte haft det nedskrivet?

– Det vi har betonat under de här åren är att få till ett väl fungerande arbete med arbetsmiljön och då har inte de skriftliga rutinerna stått i fokus, säger han och berättar vidare att man sedan någon vecka tillbaka har en ny personalhandbok.

– Vi har också ett aktivt arbete med skyddskommittén, och skyddsombudet.

Samtidigt, du är chef, du kanske inte får veta om personal mår dåligt?

– Min bild är att vi har ett ganska bra läge. Vi brukar göra enkäter som mäter den sociala arbetsmiljön. Vårt snitt ligger över svenska kyrkans. Vi har, så vitt jag kan bedöma, en god arbetsmiljö.