I köket till kafé Louie Louie på Bondegatan ligger 90 frallor uppradade, redo att packas ihop och levereras till Södersjukhuset.

– Det har blivit lite av en sport, hur snabbt kan vi montera, packa ihop och märka 90 frallor? säger Anna Dittlau.

– Jag kan nog göra det på en timme och en kvart nu, säger Mia Waldenstedt, samtidigt som hon i plastar in mackor i rask takt.

Sedan mars 2020 har Anna och Mia, som äger kaféet, donerat mat till SÖS. Först ordnade de en insamling, där privatpersoner swishade bidrag vilka blev till 1000 sallader till personal på intensivvårdsavdelningar på sjukhuset.

– När pandemin bröt ut var det många som kände att de ville hjälpa till. Vi med. Vi kan ingenting om sjukvård, men vi kan det här, säger Mia.

https://www.mitti.se/nyheter/klassiskt-soderfik-blir-bar/repreD!1y1wlD7cWS2gvbT0FY1Kvg/

Större engagemang i början

I början av pandemin var det många som skickade mat och gåvor till sjukhuset, men allt eftersom året gick blev donationerna färre.

– Så kom andra vågen. Vi hörde från SÖS att de hade det jävligt tufft, och att de behövde frallor, säger Anna.

Anna och Mia letade efter, och hittade, företag som kunde sponsra deras smörgåsmakande. Nu turas de om att på vardagsmorgnar preparera mackorna, som de sedan fraktar till SÖS med hjälp av 3:ans buss.

I skrivande stund har Mia och Anna sett till att 11000 mackor skickats till sjukhuset. Samtidigt driver de sitt kafé som vanligt. När Mitt i frågar hur de hinner med allt skrattar båda till.

– Vi har jobbat ideellt tillsammans i 15 år. Vi lägger bara in en högre växel, säger Anna.

Som det ser ut nu kommer Louie Louie fortsätta leverera mackor fram till minst juli, då bageriet som bidrar med bröd stänger. Då kommer 15000 mackor ha skickats till SÖS.

"Det betyder väldigt mycket"

I dag är donationerna till Södersjukhusets personal betydligt färre än för ett år sedan. Det menar Thorleif Rosander, vårdchef på IVA.

– Nu är det några som ger oss mat, frukt, lite olika saker. Men det är absolut inte lika mycket som i början av pandemin.

Läget på IVA och MIVA Södersjukhuset är ansträngt. När Mitt i pratar med Thorleif Rosander är 19 av 20 platser upptagna på intensiven. Att Louie Louie skickat smörgåsar större delen av pandemin är varmt uppskattat.

– Det betyder väldigt mycket. Vår personal sliter fortfarande ont. Mackorna gör skillnad, de underlättar för personalen i vardagen, de behöver inte tänka på att ta med sig frukostmacka själv.

– Det värmer också personalen att veta att folk uppskattar vad de gör, och att de bidrar på de sätt de kan.