Sundbybergarna har vant sig vid tvära kast i stadshuset. 2015 sprack det politiska styret när C hoppade av minoritetssamarbetet med V, S och KD. Tilltaget banade i stället väg för Allianspartierna att styra tillsammans med MP.

Efter valet 2018 var det återigen dags för C att röra om i koalitionsgrytan, denna gång tillsammans med L. Trots att konstellationen MP+C+L+M+KD samlade en majoritet av rösterna, valde C och L att byta sida och bilda minoritetsstyre med S.

Och framöver? Centerpartiets Stefan Bergström uppger att partiet vill ha ett styre förankrat i mitten, "som de senaste mandatperioderna". SD är det enda partiet som de stänger dörren för.

"Rör sig om matematik"

Liberalernas politiske sekreterare David Nyström meddelar i sin tur att partiet kan tänka sig att samarbeta med alla förutom V och SD.

En sak är dock säker: Både S och M säger bestämt nej till att regera ihop. Så vad måste de två rivalerna göra för att locka till sig övriga partier?

– Först och främst rör det sig om matematik: Vilka partier kan få majoritet tillsammans? Sedan vill alla partier få ut så mycket politiskt som möjligt av samarbetena så då vill man helst vara med dem som vill samma saker. Sist handlar om det om förtroende och förmåga att samarbeta, det gynnar redan existerande styren, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Vilken bokstavskombination han vill se i kommande styre håller han för sig själv.

– Jag tror att det finns åtminstone en fyra, fem olika konstellationer som skulle vara möjliga. Det beror helt enkelt på hur det går för oss.

Oppositionsrådet Axel Conradi (M) säger att hans parti har dragit lärdomar när det gäller samarbete. Detta, menar han, talar för att M kan komma att styra Sundbyberg kommande fyra år.

– Den här mandatperioden har vi lagt mycket krut på att vara det naturliga samarbetspartiet i Sundbyberg och på att komma överens brett över blockgränserna för att samla stöd. Vi har haft det närmaste samarbetet med MP och KD, men också gjort upp i sakpolitik med V.

Stänger inte för SD

Mitt i har frågat samtliga partier i kommunfullmäktige vilka de vill bilda styre med samt vilka de inte kan tänka sig att gå samman med. M sticker ut genom att vara det enda partiet som inte svarar "SD" på sistnämnda fråga.

Vad för slags relation till SD kan ni tänka er att ha?

– Jag har svårt att se att vi ska ha ett organiserat samarbete med dem. Vi skiljer oss ganska mycket åt lokalt i synen på tillväxtpolitik, bidragspolitik och liknande, säger Axel Conradi.

Samtidigt tror han att man gör sundbybergarna en otjänst om man redan före valet spekulerar i resultatet.

– Jag tror att de förväntar sig att man tar problemen på allvar och säkrar så stor samling för sin politik som möjligt.