Asfalten på Bergsgatan är het när Mauro Scocco går förbi på en morgonpromenad med tre små hundar mitt emot Wilmers kaffebar på Bergsgatan.

– Att ta en kopp kaffe, spana lite på folk och kanske träffa en granne är en jätteviktig del av kaféupplevelsen, säger Kajsa Bellander.

Delis i New York

Hon sitter tillsammans med sambon, och numera även författarkollegan, Ola Nilsson på kaffebarens uteservering.

Framför sig har de varsin kaffe och sin nya bok "Stockholms kaféer – Guide till de bästa fiken" som släpps 1 augusti.

Paret bodde tidigare i New York och var på väg att skriva en guidebok för delis på Manhattan och Brooklyn. Men när flyttlasset gick hem till Fridhemsplan blev det i stället en bok om kaféer i Stockholms innerstad.

– Vi reser mycket och har alltid varit inspirerade av reseguider, säger Kajsa.

– Och det finns nästan inga böcker om kaféer trots att intresset för bakverk och kaffe verkligen har ökat, säger Ola.

Ola Nilsson och Kajsa Bellander bjuder på en rejäl kaféguide.

Ola Nilsson och Kajsa Bellander bjuder på en rejäl kaféguide.

Pekka Pääkkö

I boken är inga av de större kedjorna med och fiken är sådana som Ola och Kajsa tycker är värda ett besök. De uppskattar kanske främst lite mindre ställen.

– En viktig del har också varit att lyfta de som driver kaféerna och som kämpar hårt i det lokala.

Har ni alltid varit torskar på fika?

– Haha, ja det får man väl säga! Men inga nördar, även om vi nog har blivit lite nördigare under projektet.

Testat i två år

Vad är viktigast för ett kafé beror lite på vad man är ute efter, menar Ola. Atmosfären kan ibland vara lika viktig som kaffet och bakverket.

– Omgivningen är viktig, men också att man har bakat själv och har ett stort utbud, säger Kajsa.

Hon är statsvetare i grunden, Ola är grafisk formgivare. I två år har de testat fik i hela innerstan och hela 126 kaféer, brunch-hak och glasställen har kommit med i slutprodukten.

Mer klassiker på Söder

De har upptäckt att Vasastan och Kungsholmen har flest fik i innerstan. Söder har nog fler klassiska konditorier som funnits med länge och även en lite mer bohemisk stämning på sina kaféer.

– På Östermalm och inne i city finns det färre fik och på Kungsholmen och i Vasastan är det lite mer nyttiga fik med veganinriktning, säger Ola.

Vilka är då favoriterna på Kungsholmen? Wilmer är ett såklart, Café Paloma i Fredhäll och genuina italienaren Caffe Poli på Sankt Göransgatan två andra.

Wilmer kaffebar på Bergsgatan är en favorit för Kajsa och Ola. "Hemtrevligt, avslappnat fik med originell inredning, trevlig personal och utsökta bakverk".

Wilmer kaffebar på Bergsgatan är en favorit för Kajsa och Ola. "Hemtrevligt, avslappnat fik med originell inredning, trevlig personal och utsökta bakverk".

Pekka Pääkkö

Trender i innerstan är lite svårare att peka ut. Ett tag skulle alla ha Matcha-te, det har även dykt upp många brunchställen senaste åren liksom hundkaféer.

– Och så är det mycket fokus på bra råvaror.

När de bodde i New York märkte de att svensk fika hade blivit en grej även där.

– Sverige är lite speciellt för vi har så många olika fika att välja på. Och att vi tar fika på så stort allvar inspirerade oss väldigt mycket, säger Kajsa.