Det är ett speciellt år för golfen i Danderyd – och i Sverige. Det är nämligen 50 år sedan Mariels Sabel grundade knattegolfen här, en av de första av sitt slag.

Verksamheten har byggts upp av många eldsjälar och format många golfspelare genom åren.

Men det började med att hennes son, Joakim, då 10 år, inte hade någonstans att spela. På den tiden var golf mest känt som en gubbsport.

– Den isen var vi med och bröt, säger Joakim Sabel.

"Ni leker ju bara"

Mitt i Danderyd möter mor och son på Danderyds golfklubb vid Rinkebyskogen.

– Här har man sprungit och plockat många bollar, säger Mariels Sabel.

Hon och Joakim berättar. Första gången Joakim spelade golf var när en kompis hittade en gammal golfklubba hemma på vinden.

– Då tog vi fram gräsklipparen och började slå på gräsmattan, och det var ju kul. Men sedan var det någon som sa 'Ni leker ju bara!

Fick inte spela på Kevinge

De fick tips att åka upp till Kevinge golfbana. Där kunde man gå caddie åt gubbarna, och tjäna en slant – köpa en begagnad klubba. Förhoppningen var då att så småningom själva få spela.

– Efter ett halvår ringde jag och frågade 'Hur blir det. När får pojkarna spela?', säger Mariels Sabel.

– Men det var inte aktuellt. Barn som inte hade golfspelande föräldrar kunde inte bli medlemmar.

Då satte det igång, i början på 70-talet.

Mamma Mariels, då ensamstående med ett heltidsjobb, hörde av sig till kommunen, till kunniga inom idrotten och golfförbundet. De anordnade så att barnen kunde slå på rangen där banan nu ligger, och samlade engagemanget så att barnen kunde spela.

Startade också golfskola

1971 hamnade de här. Mariels Sabel höll ordförandeklubban i åtta år och sedan dess har klubben byggts på i omgångar.

– Sedan blev jag också första kvinnliga ordförande i en golfklubb som var ansluten till golfförbundet. Det var speciellt.

Tidigt 80-tal var hon också med och grundade Sveriges första golfgymnasium.

– Jag hade ju aldrig startat någon förening innan. Men när jag inte visste om hur något skulle göras, då tog jag reda på det.

Joakim minns hur intresset bland honom och hans kamrater sprudlade. Det togs fram undervisningsmaterial, ordnades föreläsningar av golfproffs.

– Vi visade några filmer som var inspelade i USA och kända svenska elitspelare. Det var då redan gamla golffilmer. Men det var väldigt spännande.

"Mamma att tacka för"

För Joakim har det sedan blivit golf för hela slanten. I dag arbetar han både som caddie, tränare, entreprenör inom golfen och har byggt ett antal golfbanor. I dag delägare i en golfbana i Florida.

– Det har alltid varit golfen. Och det har jag mamma att tacka för. Utan hennes engagemang hade jag kanske fortfarande gått caddie åt gubbarna på Kevinge, säger han och skrattar.

"Här har man plockat många golfbollar" säger Mariels Sabel, 85.

"Här har man plockat många golfbollar" säger Mariels Sabel, 85.

Stefan Källstigen