Trots att det är en av vinterns hittills kallaste och blåsigaste dagar har några tappra själar tagit sig till ett tält utanför Victoriahems kontor på Stenbygränd 16 i Rinkeby, där det bjuds på kaffe, saft och bullar.

Under det senaste året har fastighetsbolaget rustat upp och gjort om sina gårdar i kvarteret, och det är dags för invigning.

– Vi har byggt lekparker efter önskemål från boende, där de även fick rösta på den design de gillade bäst innan vi byggde. Vi har satt upp ny belysning och byggt ett utegym. I ett område längre bort ska vi sätta in nya treglasfönster efter önskemål, säger Monika Biela, Victoriahems områdeschef i Järva.

Daniel S Mattsson, regionchef på Victoriahem, och Monika Biela, områdeschef i Järva, vid en av de nya gårdarna.

Daniel S Mattsson, regionchef på Victoriahem, och Monika Biela, områdeschef i Järva, vid en av de nya gårdarna.

Angie Gray

Boende nöjda

Nils Knutsson har bott i området i 49 år och har haft tiotals olika hyresvärdar under tiden, Victoriahem den senaste i räkningen.

– Snart 50 år – man kan säga att jag trivs i Rinkeby! Under de senaste åren har saker blivit bättre tycker jag, det märks att man ger området mer omsorg än tidigare, säger han, och får medhåll av grannen Terttu Tillanen.

– Det är så fint här, jag älskar närheten till Järvafältet. Och det är väldigt bra att gårdarna rustats upp. Jag är dock lite orolig för att det ska bli för mycket ljud från utegymmet, säger hon.

Grannarna Terttu Tillanen och Nils Knutsson vid det nya utegymmet, som snart är klart.

Grannarna Terttu Tillanen och Nils Knutsson vid det nya utegymmet, som snart är klart.

Angie Gray

Vill skapa mötesplatser

Mitt i har genom åren flera gånger rapporterat om kritik mot Victoriahem, som tidigare bland annat hetat D.Carnegie och Hembla.

Stora svårigheter att få tag i ansvariga, eftersatt underhåll, brister som inte åtgärdats trots klagomål och kalla lägenheter har varit några av synpunkterna.

Men sedan senaste namnbytet för ungefär två år sedan har man gjort stora satsningar på att förbättra sin närvaro och ha en närmare dialog med hyresgästerna, berättar regionchef Daniel S Mattson, som kom till bolaget i samma veva.

– Jag tror att det är viktigt för oss att alltid ha i åtanke att vi inte jobbar med fastigheter, vi jobbar med människor, säger han.

Gårdarna vid Stenbygränd har rustats upp.

Gårdarna vid Stenbygränd har rustats upp.

Angie Gray

Ökat boendeinflytande

Bolaget har bland annat skrivit ett avtal om ökat boendeinflytande, för att hyresgästerna ska få möjlighet att påverka olika beslut i större utsträckning.

Att öka medarbetares synlighet ute i området och att skapa fler naturliga mötesplatser för de boende har också varit några av målen de senaste åren.

– Vi vill att alla våra hyresgäster ska känna trivsel, och det bästa vi kan göra för att uppnå det är att synas, låta folk vara delaktiga i beslut, samt skapa rum för gemenskap. Upprustningarna av gårdarna är ett exempel, eftersom fler nu kommer söka sig dit. Känner man sina grannar känner man sig tryggare, säger Daniel S Mattson.

"Kul för barnen"

Rinkebybon Yasmin Osman kommer gåendes vid det nya utegymmet, och lyser upp när hon får syn på Monika Biela. De ger varandra en stor kram.

– Jag flyttade hit i oktober, och Monika har hjälpt mig otroligt mycket i samband med det, hon har verkligen funnits där. Det är sällan man träffar hyresvärdar som har ett så personligt band med boende, säger Yasmin Osman.

Både hon och hennes barn uppskattar upprustningarna som gjorts.

– Det kommer bli kul till sommaren, min yngsta är glad för lekparken och mina äldsta ska testa utegymmet. Och jag själv också förstås, säger hon.

Rinkebybon Yasmin Osman kommer testa det nya utegymmet när snön smält.

Rinkebybon Yasmin Osman kommer testa det nya utegymmet när snön smält.

Angie Gray