– Jag tror det blir sjukt roligt i år också! säger Maya Majeed som äger second hand-butiken Friends of Léon på Pipersgatan.

Hon är huvudsaklig julfestfixare tillsammans med Hanna Mörtsell som äger Café Frankfurt tvärs över gatan.

– Jag började dricka kaffe hos Hanna för tre år sedan och frågade varför det inte händer någonting på Kungsholmen. Då sa vi att vi ordnar en egen julfest.

Det här blir tredje året som flera företagare på östra Kungsholmen ordnar "Julevent på Kungsholmen" tillsammans. I år hålls festen 3 december.

– Det har blivit en tradition nu, säger Maya.

20 är med

20 företagare i kvarteren har än så länge anmält sitt deltagande. Och förutom att deras ställen håller extraöppet under söndagen utlovas även en tomte i kvarteren där det blir klappjakt med paket som göms i butiker.

– Vi har saknat den där söndagsfeelingen där du går runt i ditt område och det händer något kul.

Kungsholmens Friskola ska också delta och har därför flyttat sin årliga julmarknad till dagen.

Hotell Amaranten kommer däremot inte att ha sin årliga julmarknad i lobbyn i år, utan deltar i festligheterna med resten av företagarna den 3 december. Hotellet har sin "Ensam julgran söker klappar" som vanligt.

Alla paket som läggs under hotellets gran skänks till Frälsningsarmén som sedan delar ut klapparna. Det går även bra för allmänheten att komma förbi med julklappar direkt till hotellet, av säkerhetsskäl ska de inte vara inslagna när de lämnas in..

Amaranten samlar in julklappar 1-21 december.

Större gemenskap

I de olika butikerna som deltar den 3 december kommer kunderna att kunna köpa paket som läggs i en gemensam säck. Den säcken går tomten sedan med till Amarantens julgran i slutet av dagen.

Maya hoppas att festen kan ge följdeffekter under andra delar av året.

– Förhoppningsvis blir det här starten på ett större samarbete och gemenskap så att vi väcker ännu mer liv i den här delen av Kungsholmen.