Under årets vårsalong har Upplands-Broborna i vanlig ordning kunnat rösta på de alster man tycker allra bäst om. Den konstnär respektive konsthantverkare som sedan fått allra flest röster koras till årets Upplands-Brokonstnärer.

Porträtt gick hem

När rösterna nu är räknade står det klart att årets Upplands-Brokonstnär heter Saga Malmsten Bäverstam. Hon har visat ett porträtt i olja med titeln ”Astrid”. Denna tankfulla kvinna tycks ha fångat Upplands-Brobornas hjärtan.

Saga Malmsten Bäverstams vinnande verk: "Astrid".

Saga Malmsten Bäverstams vinnande verk: "Astrid".

Pressbild

– Det var en stor överraskning, men väldigt roligt! Jag har målat och skapat sedan jag var liten, men inte fått en sådan här fin utmärkelse. Nu känns det både häftigt och lite läskigt att få ställa ut min konst i konsthallen i december, säger Saga Malmsten Bäverstam, i en kommentar till kommunens webbplats efter utnämningen.

Nionde vårsalongen

Detta var den nionde vårsalongen i ordningen och föreningen Konstformer har tagit emot 40 bidrag till årets salong. Av dessa valdes 25 konstverk ut av en jury. Nio av de 25 konstverken har tävlat i en egen kategori: Konsthantverk.

Catharina Pamp Storbjörk och Carina Eriksson Alonsos "Årstiderna"

Catharina Pamp Storbjörk och Carina Eriksson Alonsos "Årstiderna"

Pressbild

Tovning över kommungränsen

Årets Upplands-Brokonsthantverkare är 2024 Catharina Pamp Storbjörk. Hon har ett mångårigt samarbete med vännen och kollegan Carina Eriksson Alonso som bor i grannkommunen Järfälla.

Tillsammans har de skapat verket ”Årstiderna” som består av fyra textila tavlor där tekniken som används är tovning. Eftersom Carina bor i Järfälla kommun kan hon inte få utmärkelsen Årets Upplands-Brokonsthantverkare, men hon står med som medhjälpare.

– Jag blev så himla glad. Det kan jag säga med en gång. Jag hade inte förväntat mig det här. Det var första gången vi var med. Så jag känner mig jättehedrad och glad över det, det gör vi båda två, säger Catharina Pamp Storbjörk när Mitt i ringer upp för att gratulera.

Vinnarna kommer tillsammans få arrangera en gemensam utställning i konsthallen i Kungsängen i december. Innan dess berättar Catharina att hon har två utställningar att genomföra samt illustrationer till en bok att färdigställa.

Men hon ser mycket fram emot att tillsammans med Carina Eriksson Alonso och Saga Malmsten Bäverstam skapa en vinnarutställning då 2024 går mot sitt slut.

"Saga hade en jättespännande målning"

Catharina låter förhoppningsfull inför att börja planera vinnarutställningen med 2024 års Upplands-Brokonstnär:

– För Saga hade en jättespännande målning. Jag gillade hennes målning. Jättemycket.

Från föreningen Konstformer hörs även positiva förhoppningar om vinterns vinnarutställning.

– Det kommer att bli en spännande och givande utställning med måleri och tovat, som vi ser fram emot i vintermörkret, säger Tina Närefors, ordförande föreningen Konstformer.