Men det är inte resultatet av en dramatisk busskapning vi stött på, utan polisen som övar.

Ta masskjutningen på Vår krog och bar för två år sedan. När polisen anlände visste ingen om gärningsmännen fortfarande var kvar. Eftersom ambulanspersonalen då inte kan närma sig fick polisen själva utföra akut vård bland döda och sårade inne på krogen.

Det visade sig rädda liv.

– Vi måste vara redo att ha kontroll även i kaosartade situationer, och då är det bättre att träna i en autentisk miljö än i ett klassrum. Det blir en mental förberedelse på vad som komma skall.

Det berättar Johanna Börretzen, samordnare för taktikträningen i polisområde Storgöteborg. Träningen pågår i tre dagar och genomförs två gånger om året. Samtliga poliser i yttre tjänst deltar, oavsett om de tjänstgjort två eller tjugo år.

Första bussträningen någonsin

Insidan av 16-bussen är nedsmetad med fejkblod. På golvet ligger resterna av en stort antal rökframkallande smällare. Valet av plats innebär dock inte att de tränar enbart på ett busscenario, utan snarare på hanteringen av många skadade i ett krångligt utrymme.

Oftast använder polisen sig av låtsaslägenheter som byggs upp inom något av deras träningsområden.

– Vi tränar ju inte på hur, utan varför vi ska agera på ett visst sätt. Bussdörren skulle kunna vara en vanlig dörr, säger Johannas kollega Fredrika Jaktgren.

Den är första gången polisen taktiktränar på en buss och att så blev fallet var mest en slump; en kollega till Johanna Börretzen ringde Västtrafik och de råkade just ha en stombuss färdig för skroten.

– Det passade oss perfekt. Att kunna sätta samman delmoment och öva på en helhet så det här är väldigt givande för oss, säger hon.