”Tack för den här tiden! Den 12 september serverade vi på McDonalds Sickla vår sista Big Mac."

De senaste åren har stockholmare behövt tugga i sig att McDonalds stängt fem restauranger i innerstan. Även närförort har tappat fyra ställen: Alvik, Farsta C, Skärholmen C och Sickla C.

– Jättetråkigt att de stänger i centrum – nu måste man ju nästan ha bil för att kunna äta på McDonalds, säger Linda Granquist, 30 som står utanför den nyligen igenbommade Sicka-restaurangen.

– Jag köpte alltid två cheeseburgare och vatten innan jag gick in på Ica och handlade.

Digitaliserar burgarköpen

Enligt McDonalds presschef Henrik Nerell handlar det om investeringar: Snabbmatskedjan bygger digitala beställningskiosker, bygger om sina kök för att tillaga maten på beställning, utvecklar sin app och vill även kunna erbjuda bordsservering på alla sina restauranger.

– De senaste fem åren har vi och våra franchisetagare investerat 1,5 miljarder på moderniseringen. De restauranger som vi inte tror bär den investeringen, som kanske inte ligger tillräckligt bra eller har för hög hyra, lägger vi ner tyvärr.

Flera olika stängningar

Detta har inneburit att klassiska McDonalds-restauranger som exempelvis Sergelgången, Hamngatan och Slussen fått packa ihop. Nyligen stängde företaget också sin allra första Sverigerestaurang, den på Kungsgatan 4.

Däremot har man exempelvis öppnat nytt i Bro.

Lämnar ni inte fältet öppet för era konkurrenter när ni stänger restauranger i stan?

– Tänker man för mycket på konkurrensen så tänker man fel. Vi måste såklart förhålla oss till dem, men kanske ännu mer till delivery. När våra kunder beställer hem mat behöver vi inte vara på lika många fysiska platser.

Är ni på gång att stänga, eller öppna fler restauranger i Stockholm?

– Vi ska öppna 40 nya McDonalds de kommande fem, sex åren. Vi letar efter passande lägen hela tiden men exakt var alla restauranger kommer att hamna vet vi inte i dagsläget. 

För Lina Granqvist i Sickla kommer besöken i centrum bli färre.

– Det här centrumet är ju värdelöst nu. De har ju plockat bort allt som var bra. När jag var 18 och fick körkort var det ju hit man åkte. Det var ett levande centrum, men nu är det dött.

https://www.mitti.se/nyheter/mcdonalds-har-lamnat-skarholmens-centrum/repuaz!RXjrYnrJlxnVRq5ihBmQ/

https://www.mitti.se/nyheter/mcdonalds-stanger-tva-restauranger/reptiD!RSYpplqxzacL935yFFxHw/

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-forsta-mcdonalds-bommar-igen/repuhw!RAiD9xjyf2@RosRYC9VTww/