Så var det alltså dags igen.

Frågan om vilken sida fotgängare ska gå på när de promenerar eller joggar på gemensamma gång- och cykelbanor har – återigen – gjort att Mitt i:s inkorg svämmat över när detta diskuterats på insändarsidorna.

Varför är det så?

Vi har hittat tre möjliga förklaringar.

1. Regeln kan tolkas olika

Slår man upp kapitel 7 i trafikförordningen står det ”Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen.”

Svaret kan vid en första anblick låta solklar: Håll till vänster, punkt slut. Men så enkelt är det faktiskt inte.

– Nej. Det står om möjligt före ”gå till vänster”. Det är alltså öppet för tolkning. Grundregeln är att du ska gå till vänster, men känner du att det är mer lämpligt att gå till höger så kan du göra det. Man kan inte få böter genom att gå till höger, säger Hans Östh, utredare på Transportstyrelsens sektion regelinformation och menar att regeln är öppen för tolkning.

2. Vår inre magkänsla

På vanliga gångvägar är det många av oss som instinktivt håller till höger. Förordningen strider alltså mot vad många, rent känslomässigt, anser vara rätt.

– Lagar och förordningar bör intuitivt uppfattas som korrekta. I det här fallet är det inte så, och det är faktiskt ett problem, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd och tillägger att det här absolut inte är någon stridsfråga för honom, samt att det händer att han själv kommer på sig själv med att gå på höger sida.

3. Regeln är svår att efterleva

Det uppstår inte några dispyter om en ensam fotgängare håller till vänster och möter en högertrampande cyklist, på en i övrigt öde  gång- och cykelbana. Men så ser verkligheten sällan ut i Stockholm.

För en mer rättvis bild, addera en förälder med barn, en lådcykel och kanske även en flåsande joggare. I en sådan situation kan du stå med trafikförordningen i handen och vifta hur mycket du vill, det kommer ändå inte fungera bara för att fotgängaren håller sig till vänster.

Hans Östh anser därför att man istället för att tjafsa om det som står i kapitel 7 bör läsa in sig på Trafikförordningens kapitel 2, paragraf 1: ”För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna.”

– Var glad och visa respekt, då löser det sig oftast och situationen blir trevligare för oss alla, säger han.