Flyter upp. Så här har det sett ut i dammen vid Hägernäs strand. Ungefär femtio döda fiskar har hittats. Foto: Marit Lindqvist

Därför dör braxen i dammen i Hägernäs

Hägernäsbor har reagerat på att braxnar fastnat i dammen i Hägernäs strand. Trots räddningsförsök har fiskarna dött av syrebrist. Nu ska kommunen åtgärda dammen.

  • Publicerad 15:00, 9 jul 2021

De räknas som farligt avfall.

För ett par veckor sedan upptänkte personer som bor i Hägernäs strand flera döda fiskar i dammen i området. De kontaktade kommunen som i sin tur ringde till sportfiskarna som med hjälp av håv räddade över 140 fiskar.

Men efter räddningsinsatsen är det fortfarande ett antal kvar. En av de som reagerat är Marit Lindqvist, som bor i området.

– När jag tittar ner där nu så ser jag att det är runt tjugo fiskar som lever. Sedan är det flera döda. Det luktar, men enligt mig är det största problemet är att fiskarna plågas.

Regn kan vara orsaken

Kommunen säger att det hör till ovanligheterna att fiskar fastnar på det här viset. Enligt Yolanda Karlsson, ekolog på kommunen, tror de att det kraftiga regnfallet varit en orsak.

– Vattennivåerna höjdes och fisken har lyckats simma upp i dammen. Sedan har vattennivåerna sjunkit igen och då har de fastnat där på grund av ett dämme, säger hon.

Yolanda Karlsson berättar att sportfiskarna inte kan komma tillbaka till platsen, men att kommunen den senaste veckan gjort flera insatser för att rädda fiskarna. Bland annat har de provat med håv, att fösa fiskarna med nät samt lagt i en bur med bete i.

"Borde rensas"

I veckan ska även entreprenören Peab åka ut till dammen och plocka bort de runt 50 döda fiskarna.

– Planen var inte att de skulle ligga så länge, men det är speciella regler som gäller när man ska ta upp fiskarna då de räknas som farligt avfall.

Marit Lindqvist tycker att kommunen ska rensa dammen på grenar och vass.

– Dammen är nästan igenväxt och så borde det inte se ut, säger hon.

Samlas slagg

Detta är något som kommunen nu ska se över.

– Dammen är konstruerad så att Rönningebäcken går igenom den och då samlas det slagg där och den grundas. Vi ska se över insatserna när det gäller skötseln framöver, säger Yolanda Karlsson.