Blått. I alla fall ganska. Foto: Anna Wachenfeldt

Därför är två Blåkullahus inte lika blå som de andra

Gräset är grönare på andra sidan – eller snarare: Husen är blåare på andra sidan. Så varför ser två av Blåkullahusen på norra sidan Hagalundsvägen så slitna ut, jämfört med de övriga sex? Här är svaret.

  • Publicerad 10:20, 10 nov 2020

Plåtarna sorterades och lades på hög, men de blev stulna.

Den som går längs Hagalundsgatan kan slås av att första husen på norra sidan är i avsevärt sämre skick än de på södra.

Fasaderna på två Blåkullahus ser "skrapade ut", och går i grågult snarare än blått.

Mitt i Solna ringde upp bostadsstiftelsen Signalisten som äger husen.

Vad har hänt?

– Det är en ganska rafflande historia som sträcker sig långt bak i tiden, till mitten av 90-talet, säger Åsa Hart, kommunikationschef vid Signalisten.

Hon berättar att fastighetsbolaget Solnabostäder, som nu är ett dotterbolag till Signalisten, gjorde en PCB-sanering och renoverade fönstren på husen. I samband med det plockade man ner fasadplåtarna. De sorterades och lades på hög, men blev stulna,

– En del av plåtarna återfanns på en metallskrot, då hade någon hittat dem och fattat var de hörde hemma. Många var skadade när vi fick tillbaka dem. När plåtarna sattes tillbaka på husen hade vi tappat bort ordningen, arkitekten bakom hade ju placerat dem på ett särskilt sätt för att få dem att skifta i olika nyanser beroende på ljus och väder. Det är därför våra hus ser ut som de gör.

Kommer fasaderna att fixas?

– Vi har satsat på andra renoveringar som varit mer akuta. Det är ett komplicerat och dyrt projekt att återställa fasaden, eftersom det är gjort på ett speciellt sätt. Vi vet om att det ser ut så här på våra hus men har ingen tidsplan, vi har renoverat gård och garage först istället.

Blåklassade

Blåkullahusen stod klara 1973.

Husen är blåklassade, det betyder att bebyggelsen bedöms ha "synnerligen höga kulturhistoriska värden”.