Göteborg

Lägst hundtäthet i vårt avlånga land har Solna och Sundbyberg som båda landar på 44 hundar per 1 000 invånare. Det visar siffror från Jordbruksverket som försäkringsbolaget Dina Försäkringar har sammanställt. 

På delad tredje plats i botten av tabellen med 48 hundar vardera hittar vi Järfälla och Göteborg.

Men vad beror det på? Det är ju inte så att göteborgare uppskattar våra fyrfota vänner mindre. Eller?

– Jag måste erkänna att jag blev ställd över resultatet, säger Anita Moliis Larsson, försäkringsexpert på Dina Försäkringar. Det finns egentligen inga bra anledningar eller vetenskapliga belägg till varför Göteborg hamnar så långt ned på listan.

Annan husdjurskultur

En teori är att det finns ett samband mellan befolkningsmängd, befolkningstäthet och antalet hundar per capita.

– I flera av landets nordligare kommuner uppgår antalet hundar till nästan en tredjedel av befolkningen. Å andra sidan, bor man i stadsmiljö, utan direktkontakt med naturen, kan det såklart vara besvärligt att gå ut med hunden. Men samtidigt har Göteborg ganska god tillgänglighet när det gäller grönområden och parker i stan, och både rastplatser och hunddagis, säger Anita Moliis Larsson och tillägger: 

– Det kan också bero på hur befolkningen ser ut. I Göteborgs ytterområden bor en hög andel människor med utländsk bakgrund som kanske har en annorlunda kultur när det gäller husdjur. 

Labrador är favoriten

I Göteborg är favorithunden en labrador retriever, följt av golden retriever och schäfer. De populära raserna jack russel terrier och fransk bulldog tar övriga platser på topp fem.

Men flera kommuner har också sina egna favoriter. Till exempel har Öckeröborna en särskild förkärlek till portugisisk vattenhund, som där är den femte vanligaste rasen.

 – Labrador, golden och schäfer tillhör de populäraste hundraserna, men det är stora skillnader i olika delar av landet. I norr är det vanligare med bruks- och jakthundar och då pratar vi raser som jämthund, alaskan husky och norsk älghund. I söder ser vi fler rena sällskapshundar som cavalier king charles och chihuahua, säger Anita Moliis Larsson.

Hundnamnen då? Enligt statistiken från Dina Försäkringar är det vanligast att ge sin hund ett kort namn med en eller två stavelser. Förmodligen för att det ska vara enkelt att kalla på hunden.

Bland namnen återfinns också flera namn som är populära att döpa sina barn till. Bland tikar är Molly, Doris och Elsa i topp medan Bosse, Charlie och Sigge är vanligast hos hanhundar.