Foto: Mikael Andersson

Danderyds sjukhus ökar antalet IVA-platser

En del av den planerade vården ställs in och vårdpersonal skolas om efter ansträngt läge till följd av fler covid-patienter på Danderyds sjukhus. Nu ökar sjukhuset antalet platser på intensivvårdsavdelningen (IVA).

  • Publicerad 11:12, 18 nov 2020

Chefläkare. Åsa Hammar, chefläkare på Danderyds sjukhus. Foto: Carin Wesström

Antalet patienter med covid-19 på Danderyds sjukhus fortsätter att öka. På kort tid fördubblar sjukhuset antalet vårdplatser på iva från 8 till 16 – med anledning av det nya vårdläget.

– Det är ett ansträngt läge. Vi arbetar hårt för att hålla takten och våra medarbetare som är friska har fått jobba extra. Vi hoppas verkligen att smittspridningen minskar, säger Åsa Hammar, chefläkare.

Planerad vårdverksamhet inställd

För ett par veckor sedan gick Danderyds sjukhus in i stabsläge. Sedan dess har en del av den planerade vården fått ställas in.

– Det vi gör nu är akuta operationer eller allvarliga besvär som inte kan vänta, exempelvis om någon har cancer. Vi försöker också hitta andra som kan göra delar av den planerade operationsverksamheten, säger hon.

Hammar berättar att vårdpersonal har fått skolas om till akutverksamheten. Ett exempel är att logopeder kan utbildas till assisterande undersköterskor. Detta för att hjälpa till i det nya vårdläget.

– Vi har många i personalen som är hemma för vård av sjuka barn, som är sjuka själva eller i karantän på grund av sjuka familjemedlemmar. Där ser vi inte någon lättnad just nu. Vi försöker anställa fler medarbetare med kompetens för akutsjukvård.

Många fler smittade

På en vecka har antalet patienter med bekräftad smitta ökat från 58 till 95 personer på sjukhuset. En stor förändring från i början på augusti – då sjukhuset under ett tag inte hade någon inlagd med smitta.

Hur ska man tänka som patient nu?

– Man ska komma till sjukhuset om man har ett planerat besök. Våra medarbetare har skyddsutrustning och vi har restriktioner för begränsat antal i lokalerna. Har man akuta besvär ska man som alltid söka vård via 1177, primärvården eller 112 om det är brådskande