Lärarförbundets årliga mätning Bästa skolkommun brukar inte vara särskilt upplyftande för Solna. Inte heller i år.

Solna hamnar på plats 243 av 290 kommuner. Avsevärt lägre än grannkommunerna Stockholm (plats 100), Sollentuna (109), Sundbyberg (149) och Danderyd (54).

"Bättre än i fjol"

Marianne Damström Gereben tycker att rankningen är intressant, men problematisk.

– Man kör ihop skola och förskola, och förskola är inte mitt ansvarsområde. Men självklart ska vi titta närmre på det här. Det är klart att jag inte är nöjd, ambitionen är ju att vi ska vara Sveriges bästa skolkommun.

Hon poängterar att placeringen trots allt är bättre än i fjol då Solna hamnade på plats 261.

Ett par saker drar särskilt ner betyget. Vad gäller lärartäthet hamnar kommunen på plats 253. Ett prioriterat område, men inget politiker ska detaljstyra, menar Damström Gereben.

– Vi ska inte gå in och säga hur många lärare per klass en skola ska ha.

Vill inte detaljstyra

På parametern "resurser till undervisning" placerar sig Solna på plats 282.

– Det är en väldigt märklig parameter. Du kan lägga in hur mycket resurser som helst och det kanske inte blir bra ändå. Vi politiker måste få signaler från skolorna om vad det behövs pengar till. Målet är att varenda unge ska vara rustad för ett yrkesliv de trivs med, säger Marianne Damström Gereben.

I nästa års budget får skolnämnden 11 miljoner kronor extra, men den årliga höjningen till nämnden är samtidigt halverad.

"För lite pengar"

Blågröna styret snålar, anser oppositionsråd Sara Kukka Salam (S). Enligt partiet innebär det blågröna styrets tillskott för 2021 inte ens en ny lärare per skola i Solna.

– Det är för lite pengar som tillskjuts skolan. Resultaten går ner i Solnas skolor och det kan man bara möta med fler lärare i skolan, säger hon.