I veckan som gick slog stjärnkocken Mathias Dahlgren upp portarna till sin nya lyxrestaurang Seafood Gastro. I den vegetariska restaurangen Rutabagas gamla lokaler vid Grand Hotel ska Dahlgren servera mat med fokus på råvaror som lever i, på eller vid vatten. Restaurangen blir hans lyxigaste hittills.

– Det finns bättre råvaror att få tag på nu och kunskapen har ökat. Allt går framåt och vi måste följa med tiden. Därför blir det här den mest exklusiva restaurang jag gjort, säger han.

Tång från Lofoten

Men någon ny trend kan han inte skönja. Mathias Dahlgren ser hellre att kvaliteten är trenden.

Och det är dyra råvaror som kommer landa på besökarens tallrik. För 3 500 kronor per kuvert får man bland annat uppleva ett bröd bakat med tryffeltång från Lofoten.

– Den köper vi från en tjej från Nya Zeeland som flyttat till Nordnorge och som skördar väldigt spännande alger till exempel.

Efter många år i branschen har Mathias Dahlgren ett gediget kontaktnät av leverantörer och producenter, och han blir hela tiden uppsökt av nya.

– Jag är också väldigt nyfiken och letar hela tiden efter nya spännande saker. Det finns en bra mångfald nu och det är lättare att få tag på bra råvaror.

Ny etapp

Det är även något han tycker gäller för den vanlige konsumenten. Livsmedelsbutikerna har ett betydligt bredare utbud och det är enklare att hitta nya spännande produkter.

Efter mycket jobb med att förbereda inför öppningen och få allt på plats ser Mathias Dahlgren nu fram emot nästa etapp.

– Det blir en spännande höst, vi tycker ju att det är väldigt roligt att jobba med det här.