– Det blir tredje året nu. Vi började redan i mitten av oktober och många anmälde sig snabbt, säger Anna Lindqvist.

Det var hon som kläckte idén efter att ha sett en adventskalender i fönstren i Gamla stan, där någon grupp sjöng eller spelade teater.

Hon tänkte att något liknande kunde anordnas hemma i Rotebro – en levande julkalender så att folk kunde komma ut på en promenad, titta på luckorna och träffa sina grannar.

Stort engagemang

Förslaget gick helt enkelt ut på att skapa en julkalender där grannar ställer upp ansvarar för var sin dag att pynta sitt hus eller sin trädgård, lite som en installation.

Först undrade folk vad det var för något men sakta men säkert fylldes julkalenderns alla 24 luckor, och engagemanget och kreativiteten flödade.

Ett tag funderade Anna Lindqvist på att dra igång årets kalender redan på första advent, den 27 november, för att alla som ville skulle få möjlighet att vara med. Men nu blir det premiär den 1 december, precis som 2020 och 2021.

– Det visade sig att det inte blev lika många som har anmält sig som i fjol, men det är ingen fara – vi kommer att fylla alla luckorna, säger hon.

"Vi har några helt nya"

Är det månne de höga elpriserna som gör att färre än tidigare vill anordna en lucka med lysande och blinkande jularrangemang på sin tomt? Anna Lindqvist tror inte det.

– Nej, man sätter ju ut allt en kväll bara, så det blir inte någon större kostnad. Jag tror att det handlar om att alla har mer att göra igen nu, under pandemin var det inte så fullt upp för de flesta.

De flesta som snabbt tecknade upp sig för en lucka i år är sådana som har varit med tidigare år, berättar hon.

– Ja, många är återkommande, men vi har några helt nya också.

Anordnar julallsång

Själv ska Anna Lindqvist ha hand om luckan den 19 december. Då anordnar hon allsång, precis somförra året, och texterna har hon redan skickat ut i den lokala Facebook-gruppen.

– I fjol fick jag hoppa in för en som hade blivit sjuk och så körde vi allsång här ute på gatan. Men det blev väldigt kallt. Så i år blir det inomhus, på kafét i Rotebrokyrkan, säger hon.

Anna Lindqvist uppmanar alla kalenderbesökare att ta en promenad till respektive lucka, snarare än bil.

– Det blir mycket trevligare, och en större upplevelse.

"Inte så mycket jobb"

Ytterligare en liten uppmaning går ut till andra områden i Sollentuna att också anordna sina lokala julkalendrar.

– Det vore jätteroligt om fler gjorde något liknande, och det är inte så mycket jobb med det egentligen, säger Anna Lindqvist.