Koloniföreningen som ligger vid Tivoliparken har funnits ända sedan 1919. Här finns i dag 71 stugor där odlare sköter om sina frukter, blommor och grönsaker.

– Vi har en fantastisk odlingstradition i Solna, säger Kerstin Lundin Hagblom, en av odlarna i Bergshamra och fortsätter:

– I Bergshamra har det varit odling av äpplen i många år och det var centrum för äppelförädling i Sverige för hundra år sedan så, nu måste vi skärpa till oss och manifestera lite. Så vi provar att anordna en skördefest för det har vi ju aldrig gjort tidigare.

Ska vara stolta

Lördagen 28 augusti är det därför äntligen dags för föreningens första skördefest där allmänheten mer än gärna får komma och handla under dagen då Koloniträdgårdsförbundets hundraårsjubileum också firas.

– Många tror att det privat område och att "här törs vi inte gå". Men vi vill gärna att alla kommer och att hela Solna är stolta över sina koloniområden, säger Kerstin Lundin Hagblom.

Vad kommer man kunna köpa?

– Vi kommer nog mest sälja rotfrukter och grönsaker. Jag skulle tro att det blir en en hel del pumpor, tomater, kanske potatis, äpplen och örter.

Fika i lugn och ro

Allmänheten är extra välkommen eftersom föreningen passar på att berätta hur det går till att skaffa en kolonilott och hur man bäst sköter om sina växter. Det kommer till exempel gå att boka en halvtimmes-fika med några av kolonisterna.

– Idén är att komma hem till någon och sitta en halvtimme och fika i lugn och ro, säger säger Kerstin Lundin Hagblom.

Intresset för odling ökar

Under dagen finns också pomologen Mattias Iwarsson på plats som berättar om hur odlingen av äpplen utvecklats de senaste hundra åren. Han kommer också hjälpa att artbestämma äpplen som man kan ta med.

– Och så har vi en florist som är medlem i föreningen som kommer visa hur man binder en bukett lite enkelt, säger Kerstin Lundin Hagblom.

Märker ni att det har blivit ett ökat intresse för odling under pandemin?

– Om vi gör! Det är jättelånga köer till alla koloniområden. I vår kommun har vi tre områden, men det skulle säkert finnas utrymme för tio stycken. Det kommer förbi människor varje dag vid mig och frågar hur gör man för att få en lott. Så trycket och intresset är oerhört stort. säger Kerstin.