– Gärdet är den perfekta platsen för att börja med barfotalöpning. Det är mjuka, fina underlag – vi springer på gräset och lite på jordstigar, säger grundaren och Östermalmsbon Daniel Broberg.

Tejpen har en förklaring. I år gästas evenemanget av andningsexperten Anders Olsson som ger tips på hur man ska andas när man springer.

Halt av koldioxid

– Det handlar om att vänja kroppen vid en högre halt av koldioxid i blodet. Det kan man göra genom att tejpa för munnen och andas genom näsan.

Att andas genom näsan har fler fördelar, menar Daniel Broberg.

– Många använder en pulsklocka för att undvika mjölksyra, men när du andas genom näsan går du aldrig över den nivån.

Blev skadade

Daniel Broberg blev biten av barfotalöpning redan 2010 och har inga planer på att sluta. Varken slask eller snö får honom att dra på sig ett par konventionella joggingskor.

– Jag springer året runt. På vintern skruvar jag i dubb i ett par sandaler med tunn sula.

Barfotatrenden fick stort genomslag för ett antal år sedan. Sedan dess har många återgått till att springa med skor på fötterna.

– Det var många som inte fick till tekniken för barfota­löpning och blev skadade. Min uppfattning är att de som tagit till sig barfotalöpning på allvar sällan går tillbaka.

Förutom andningsexperten kommer yogainstruktören Isabella Hajiban att finnas på plats och hålla i yoga som uppvärmning innan loppet, och stretch efteråt.