PRIS. Vem tycker du har gjort något extra för Väsby? Nu kan du nominera både till Årets Väsbybo och till Trygghetspriset. Foto: Mostphotos

Dags att nominera Årets Väsbybo

Varje år utser kommunen årets Väsbybo. Nu har det blivit dags att nominera personer som har gjort något speciellt under förra året och som förtjänar en utmärkelse för sin insats.

  • Publicerad 11:45, 12 apr 2021

Med Årets Väsbybo vill vi hedra en kreativ, engagerad person som gör det roligare att bo i Väsby.

Vem blir Årets Väsbybo och vem tar hem Trygghetspriset för insatser som gör Väsby till en ännu bättre plats att bo på? Nu drar nomineringen för de två utmärkelserna igång.

– Jag hoppas på många nomineringar och att Väsbyborna kommer med många förslag i smått och stort. Vi vill ha tips på alla de goda krafter som med synliga resultat bidrar till ett tryggare Väsby, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M), i ett pressmeddelande.

Invånarnas röst väger tungt

Som vanligt är det invånarnas röst som väger tungt i avgörandet.

Kraven är att personen som nomineras måste bo i kommunen eller ha stark anknytning till Upplands Väsby.

Trygghetspriset instiftades 2019 för att uppmuntra allmänhetens delaktighet i att skapa ett tryggare Väsby.

Sedan 2019 har två mottagare fått priset: Ronnie Sundvall vid fritidsgården Runbygården och kvällsvandrarna För ett tryggare Väsby.

– Det tas så många positiva initiativ av grupper, föreningar och företag för att öka trygghet och skapa gemenskap i Väsby. De initiativen gör stor skillnad för många och här är ett tillfälle att uppmärksamma dessa fantastiska initiativtagare, säger brottsförebyggande strateg Emma Rauf-Otworowski.

Äldre tradition

Den andra utmärkelsen, Årets Väsbybo, är en betydligt äldre tradition och brukar delas ut i anslutning till nationaldagsfirandet. Förra året ställdes firandet in och en mottagare för 2019 utsågs inte. Men i år ska en mottagare för 2020 utses.

– Med Årets Väsbybo vill vi hedra en kreativ, engagerad person som gör det roligare att bo i Väsby. En viktig förebild som inspirerar andra, säger Oskar Weinmar.

Trygghetspriset/Årets Väsbybo

Trygghetspriset
Tilldelas för idé- och nyskapande verksamhet samt praktiskt genomförande inom alla samhällsområden som bidrar till ökad säkerhet och trivsel. Du kan nominera en grupp, en organisation eller ett företag med anknytning till Upplands Väsby för insatser under 2020. Juryn består av kommunstyrelsens ordförande, ett oppositionsråd, en representant från säkerhetsenheten, polisen och räddningstjänsten.

Årets Väsbybo
Tilldelas en eller flera personer som under året har gjort en särskild insats för de som bor här eller som bidrar till att sätta Upplands Väsby på kartan. Det kan vara en kreativ kulturpersonlighet, en engagerad eldsjäl inom idrottsrörelsen eller någon annan som sprider glädje och gör vardagen ljusare.

Juryn består av kommunstyrelsens ordförande, kultur- och fritidsnämndens ordförande, kommundirektören, kommunikationsdirektören och Upplands Väsby hembygdsförenings ordförande.

Du kan nominera kandidater till båda priserna på kommunens webbplats till och med den 30 april.

Visa merVisa mindre