Vem blir Årets Väsbybo och vem tar hem Trygghetspriset för insatser som gör Väsby till en ännu bättre plats att bo på? Nu drar nomineringen för de två utmärkelserna igång.

– Jag hoppas på många nomineringar och att Väsbyborna kommer med många förslag i smått och stort. Vi vill ha tips på alla de goda krafter som med synliga resultat bidrar till ett tryggare Väsby, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M), i ett pressmeddelande.

Invånarnas röst väger tungt

Som vanligt är det invånarnas röst som väger tungt i avgörandet.

Kraven är att personen som nomineras måste bo i kommunen eller ha stark anknytning till Upplands Väsby.

Trygghetspriset instiftades 2019 för att uppmuntra allmänhetens delaktighet i att skapa ett tryggare Väsby.

Sedan 2019 har två mottagare fått priset: Ronnie Sundvall vid fritidsgården Runbygården och kvällsvandrarna För ett tryggare Väsby.

– Det tas så många positiva initiativ av grupper, föreningar och företag för att öka trygghet och skapa gemenskap i Väsby. De initiativen gör stor skillnad för många och här är ett tillfälle att uppmärksamma dessa fantastiska initiativtagare, säger brottsförebyggande strateg Emma Rauf-Otworowski.

Äldre tradition

Den andra utmärkelsen, Årets Väsbybo, är en betydligt äldre tradition och brukar delas ut i anslutning till nationaldagsfirandet. Förra året ställdes firandet in och en mottagare för 2019 utsågs inte. Men i år ska en mottagare för 2020 utses.

– Med Årets Väsbybo vill vi hedra en kreativ, engagerad person som gör det roligare att bo i Väsby. En viktig förebild som inspirerar andra, säger Oskar Weinmar.