Bingovärd. I åtta år har Joakim Bergman spelat bingo på Ekuddens äldreboende. I januari kommer han till Stenhamra också. Foto: Privat/Stefan Källstigen

Då vankas det bingo för äldre i Stenhamra

I åtta år har Joakim Bergman spelat bingo tillsammans med Närlundas äldre. Nu växer hans aktiviteter till Stenhamra och till nästa år står Kullen på tur.

  • Publicerad 15:40, 12 nov 2021

Min dröm och vision är att vi ska ha aktiviteter på alla äldreboenden i kommunen

Sedan 2016 har Färingsöbon Joakim Bergman ordnat bingo på lördagarna på Ekgårdens äldreboende i Närlunda.

– När jag startade verksamheten bodde jag intill Ekgården och kände att jag vill göra något för de äldre där, något som de kan se fram emot, guldkanten på tillvaron, säger han.

När covid satte stopp för besöken förra året så blev bingon i stället högläsning, via telefon till en högtalare inne på boendet. Och nu, när besöksförbudet släppts, kör Joakim Bergman både och: bingo på lördagar och högläsning på söndagar.

– Och nu växlar vi upp. Min dröm och vision är att vi ska ha aktiviteter på alla äldreboenden i kommunen, säger han.

Söker volontärer

Den 15 januari drar det igång på Söderströmsgården i Stenhamra och planen är att till hösten starta även på Kullen i Ekerö centrum. Och till det behövs det volontärer.

Joakim Bergman är själv medlem i den katolska Malteserorden och det är genom den aktiviteterna ordnas. Men att vara kristen är inget som krävs av volontärerna.

– Vi behöver folk som vill hjälpa andra och som vill ge något till de äldre i vårt samhälle, säger han.

Han tycker själv att aktiviteterna tillsammans med de äldre ger energi.

– Det här är människor som har ofta har bott här på öarna i decennier och som har berättelser att dela med sig av. Och det är roliga, härliga människor. Jag går alltid därifrån med ny energi.

Detta är Malteserorden

Orden grundades 1099 i Jerusalem under den katolska kyrkan. Fokus låg på att vårda och skydda pilgrimer.

Idag är orden en fristående stat utan land med säte i Rom och består av omkring 13 500 riddare och damer som är medlemmar. 25 av dem finns i Sverige.

Utöver medlemmarna består Malteserorden av 80 000 volontärer och runt 40 000 anställda varav de flesta är läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal på Ordens sjukhus.

Orden har diplomatiska förbindelser med 133 länder och har observatörsstaus i FN, UNESCO och WHO och är sändebud i Afrikanska unionen och i Europarådet.

Visa merVisa mindre

Skolbygget i Sandudden kan försenas upp till två år

Nyheter Planprocess tas om efter domstolsbeslut Efter den upprivna detaljplanen för Sanduddens skola måste flera åtgärder göras. Sedan ska allt ut på samråd och granskning igen. "Självklart är det tråkigt att börja från början", säger Arnulf...fredag 26/11 15:36

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Nyheter Kommunen lägger lite vikt vid resultatet Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.fredag 26/11 8:24

Förskoleanställd häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

Nyheter Vårdnadshavare har informerats En person misstänks för att ha utsatt barn för våldtäkt på en förskola i Ekerö kommun. Nyligen togs beslut om häktning av en person.onsdag 24/11 12:00