SÄMRE. Andelen pendeltåg som avgår inom förseningsgränsen minskade under 2021. Foto: Mikael Andersson

Då står pendeltågstrafiken stilla 2022

Strömavbrott, växelfel och ett urspårat godståg i Häggvik. Flera större störningar ledde förra året till sämre punktlighet för pendeltågen.

  • Publicerad 06:10, 17 feb 2022

De planerade avstängningarna för underhåll och utbyggnad är viktiga för att få en fungerande trafik.

Andreas Strömberg, SL. Foto: Gustav Kaiser

De höga punktlighetssiffrorna för pendeln från 2020 förbyttes dessvärre i sämre siffror förra året. Enligt Region Stockholms trafikförvaltning, som ansvarar för pendeltågstrafiken, är puntkligheten för 2021 fortsatt bra, men flera större störningar har dragit ned den.

– Flera större strömavbrott, flera större växelfel och urspårning av ett godståg i Häggvik har påverkat punktligheten negativt, säger Andreas Strömberg, presskommunikatör på Region Stockholm.

För helåret 2021 blev punktligheten 92,4 procent, medan den under december var nere på 91,5 procent, enligt Trafikverkets siffror.

Trafikverkets nationella punktlighetsmål är att 95 procent av tågen ska avgå i tid, det vill säga inom fem minuter från avsatt tid.

Ambitionen är nu att komma tillbaka till rekordåret 2020, då punktligheten var 96 procent.

Enligt Andreas Strömberg har samarbetet mellan parterna varit konstruktivt med förbättrade rutiner, samarbeten och proaktivt arbete för att få en robust anläggning och minimera påverkan på SLs resenärer.

– Vi ser fram mot att tillsammans med trafikoperatören MTR och Trafikverket under 2022 bli ännu bättre och leverera en punktlig, robust och attraktiv pendeltågstrafik till våra resenärer, säger Andreas Strömberg.  

Planerade avstängningar

Något som även påverkar pendeltågstrafiken är de planerade arbeten som görs varje år.

– De planerade avstängningarna för underhåll och utbyggnad är viktiga för att få en fungerande trafik. Upprustningen av Mälarbanan har pågått under flera år och en viktigt förutsättning för en robust trafik och utveckling av stockholmsregionen, säger Andreas Strömberg.

Han vill understryka att de görs när det normalt sett är färre resenärer, som under helger och sommarperioder.

Den första planerade avstängningen för Mälarbanan inträffar i påsk. Mellan 14 och 18 april går det ingen pendel mellan Stockholm City och Barkarby. Mälarbanan är även avstängd för arbeten under hela juli, samt under allhelgonahelgen.

Även Ostkustbanan och Citybanan påverkas av avstängningar, men i mindre omfattning.

– Vi kommer att gå ut med mer information till resenärer om hur de ska resa under tiden det sker avstängningar, säger Andreas Strömberg.

Då stängs pendeltrafiken av 2022

Mälarbanan
Trafikverkets arbeten med utbyggnaden av fyrspår på Mälarbanan fortsätter under 2022, vilket medför ett flertal avstängningar av trafiken. Angivna tider och sträckor kan justeras i det vidare arbetet. Trafiken ersätts vid avstängningarna av buss och tunnelbana.

Ingen pendeltågstrafik Stockholm City – Barkarby:

Påskhelgen 14–19 april.

Sommar: 2 juli till 1 augusti.

Allhelgonahelgen: 4–7 november.

Ostkustbanan

4 juli–7 augusti sker underhållsarbeten i Solnatunnlarna vilket medför enkelspår genom Solna, vilket i sin tur medför att vissa tåg inte stannar i Solna och Ulriksdal. Tågens tider justeras också för att enkelspårstrafiken ska fungera.

4–6 juni: Nytt mittspår som byggs i Sollentuna. Ingen pendeltågstrafik Solna – Häggvik.

Citybanan

Påskhelgen från den 14 april kl 22 till den 19 april kl 05. Utbyggnaden av tunnelbanan och olika dräneringsarbeten gör att Citybanan stängs av. Tågen vänder vid Stockholm City och Solna, dock kommer några tåg vara genomgående via Stockholms Central.

Källa: SL/Trafikverket

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Man i 90-årsåldern åtalas för trafikbrott

Nyheter Ska ha kört på pojke på övergångsställe – och smitit En Sollentunabo i 90-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats.onsdag 6/7 15:15

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40

110 år sedan OS-maran gick i Sollentuna

Nyheter Myten om japanen som försvann skapades i Tureberg I nästa vecka har det gått 110 år sedan maratonloppet i Solskensolympiaden avgjordes då löparna sprang tur och retur från Stockholms stadion – med vändning på höjden mellan Sollentunaholm och...tisdag 5/7 13:22