De höga punktlighetssiffrorna för pendeln från 2020 förbyttes dessvärre i sämre siffror förra året. Enligt Region Stockholms trafikförvaltning, som ansvarar för pendeltågstrafiken, är puntkligheten för 2021 fortsatt bra, men flera större störningar har dragit ned den.

– Flera större strömavbrott, flera större växelfel och urspårning av ett godståg i Häggvik har påverkat punktligheten negativt, säger Andreas Strömberg, presskommunikatör på Region Stockholm.

För helåret 2021 blev punktligheten 92,4 procent, medan den under december var nere på 91,5 procent, enligt Trafikverkets siffror.

Trafikverkets nationella punktlighetsmål är att 95 procent av tågen ska avgå i tid, det vill säga inom fem minuter från avsatt tid.

Ambitionen är nu att komma tillbaka till rekordåret 2020, då punktligheten var 96 procent.

Enligt Andreas Strömberg har samarbetet mellan parterna varit konstruktivt med förbättrade rutiner, samarbeten och proaktivt arbete för att få en robust anläggning och minimera påverkan på SLs resenärer.

– Vi ser fram mot att tillsammans med trafikoperatören MTR och Trafikverket under 2022 bli ännu bättre och leverera en punktlig, robust och attraktiv pendeltågstrafik till våra resenärer, säger Andreas Strömberg.  

Planerade avstängningar

Något som även påverkar pendeltågstrafiken är de planerade arbeten som görs varje år.

– De planerade avstängningarna för underhåll och utbyggnad är viktiga för att få en fungerande trafik. Upprustningen av Mälarbanan har pågått under flera år och en viktigt förutsättning för en robust trafik och utveckling av stockholmsregionen, säger Andreas Strömberg.

Han vill understryka att de görs när det normalt sett är färre resenärer, som under helger och sommarperioder.

Den första planerade avstängningen för Mälarbanan inträffar i påsk. Mellan 14 och 18 april går det ingen pendel mellan Stockholm City och Barkarby. Mälarbanan är även avstängd för arbeten under hela juli, samt under allhelgonahelgen.

Även Ostkustbanan och Citybanan påverkas av avstängningar, men i mindre omfattning.

– Vi kommer att gå ut med mer information till resenärer om hur de ska resa under tiden det sker avstängningar, säger Andreas Strömberg.