Efter många år med utredningar av olika förslag tog Stockholms stad i våras ett beslut om hur Östermalmstorg ska se ut efter upprustningen.

Till hösten är det byggstart, och arbetet beräknas hålla på till sommaren 2025.

Hur torget kommer att se ut under byggtiden är ännu oklart. Den 31 augusti upphör alla tillstånd för uteserveringar runt torget.

– Eventuellt kan de vara kvar lite längre. Vi håller fortfarande på att planera för projektstarten och kommer att kommunicera det så snart vi kan, säger Malinda Flodman, presskommunikatör vid trafikkontoret.

Uppslitande besked

För flera av krögarna var det ett uppslitande besked.

Vincent Vintilescu på Nybroe smørrebröd, som haft sin servering längs med salhuhallens fasad mot Nybrogatan de senaste tre åren, är kritisk till stadens planering och framförhållning.

– Uteserveringen står för en stor del av omsättningen. Nu missar vi en stor del av säsongen, och vi vet varken när eller om vi kommer att få tillbaka den.

Han jämför med när Nybrogatan renoverades, precis vid kanten av hans servering.

– Vi fick minska serveringens bredd med en meter, men vi kunde fortfarande ha öppet. Då gick det att anpassa sig efter situationen. Nu vet vi inte ens var byggstaketet ska vara, det känns som att vi jobbar i motvind.

"Inte seriöst"

Moderata oppositionsborgarrådet Dennis Wedin ifrågasätter beslutet att stänga serveringarna på det här viset.

– Det kan inte vara så att alla behöver vara stängda samtidigt, under ett års tid. Man kan inte pausa all verksamhet så länge, det är inte seriöst.

Hur det blir med den saken återstår att se. Inom ett par veckor kommer trafikkontoret att gå ut med mer information, enligt Malinda Flodman.

– Man kommer inte att jobba överallt samtidigt, så förhoppningsvis behöver alla serveringar inte vara borta hela tiden.