Sedan nedstängningen av Rinkeby Ungdomens hus och Reactor i Husby i höstas har arbetet med att uppföra nya ungdomsgårdar pågått för fullt. Nu hoppas stadsdelen att de snart kommer kunna öppna upp det som kommer att kallas "Framtidens hus".

Just nu rekryteras ny personal, och de första medarbetarna har redan börjat sina nya jobb.

Zaid Nackshbandi har anställts som ny enhetschef. Han kommer tidigare från Sundbybergs stad, där han varit enhetschef för enheten arbetsmarknad 16-24 år och integration.

– Det är otroligt inspirerande att få arbeta med det här, och jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig mött ett sådant engagemang och fokus tidigare. Det är fantastiskt att få vara en del av det och bygga något helt nyss tillsammans, säger han.

"Länk mellan dröm och verklighet"

Zaid Nackshbandi berättar att Framtidens hus kommer att hålla till både i Reactors gamla lokaler i Husby, och på någon plats i centrala Rinkeby. Var exakt vill han dock inte gå ut med riktigt än.

– Om det inte sker någon förändring i coronaläget kommer vi att ha en öppenverksamhet med restriktioner först, säger han.

Planen är att det ska vara en främjande verksamhet med fokus på arbete och studier, samt strukturerade aktiviteter för unga i åldrarna 16-19 som bor i Akalla, Husby, Kista eller Rinkeby. De kommer att ha öppet alla dagar i veckan, även kvällstid.

– Min förhoppning är att det ska bli en plats där unga kan förverkliga sina visioner och bygga en framtidstro; jag vill att vi ska kunna vara länken mellan drömmen och verkligheten, säger Zaid Nackshbandi.

"Ordning och reda"

Hittills har stadsdelen hållit i workshops för att komma fram till hur allt ska utformas, träffat samarbetspartners, haft dialoger med unga i området samt bildat en styrgrupp med flera aktörer.

Dessutom har man uppfört ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP, med Fryshuset, som ska bistå med erfarenhet och hjälp att starta upp det hela.

– Det är viktigt för oss att återknyta till historien; vi vill skapa något som är mycket bättre och som tillgodoser ungdomarnas behov mer än det som var innan. Det ska vara ordning och reda i struktur och verksamhet, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.

Nedstängningen av de tidigare ungdomsgårdarna i stadsdelen möttes av en del kritik från deltagare i verksamheten.

Ole-Jörgen Persson tror inte att det kommer vara några problem att locka tillbaka unga till de nya verksamheterna.

– Alla nya verksamheter har en inkörsperiod, men vi kommer involvera unga i området så mycket som möjligt i planeringen vilket jag tror bidrar till intresse, säger han, och fortsätter:

– Den här platsen kommer stötta i studier, arbete och kreativitet: det kan vara musik, teater, dans, idrott, IT, samtal om vad demokrati är – det kommer finnas något för alla helt enkelt.

Hur ska ni göra för att garantera säkerheten i lokalerna?

– Alla lokaler verksamhetsanpassas. Dessutom har vi snävat in målgruppen till 16-19 år. Det kommer inte heller bara vara en vanlig fritidsgård dit man kommer enbart för att slentrianhänga, utan mestadels aktivitetsbaserad verksamhet, säger Ole-Jörgen Persson.