Det preliminära valresultatet står sig. Även efter att de så kallade onsdagsrösterna räknades förra veckan står det klart att ingen naturlig konstellation får majoritet i kommunfullmäktige i Enköping.

Det gör att partierna måste samtala över blockgränserna för att få till en majoritet. Och än, när tidningen skickades till tryckeriet, har ingen konstellation utropat majoritet.

Regeringsbildningen efter riksdagsvalet 2018 tog 129 dagar. Vilket är svenskt rekord­.

Hur lång tid det tar den här gången återstår att se.

Finns en deadline

Det vi dock vet är att det inte kommer att ta hundra­talet dagar innan det blir klart vilken konstellation som kommer att styra Enköping den kommande mandatperioden.

För här lokalt är tiden redan knapp. Ordförande i kommunfullmäktige Rolf Carlsson (S) förklarar varför.

– Den 15 oktober efter ett allmänt val är det den nya fullmäktigeförsamlingen som tar över ansvaret. I år infaller den 15 oktober på en lördag. Så då samlas fullmäktige på måndagen den 17 oktoberi stället, säger Rolf Carlsson som får ses som en veterani sammanhanget.

Han har suttit i kommunfullmäktige i tolv år, varav åtta år som ordförande.

KS ska utses

Under kommunfullmäktigesammanträdet den 17 oktober ska det väljas vilka som ska sitta i kommunstyrelsen den kommande mandat­perioden.

– Så då ska det vara klart. Då måste partierna också föreslå­ vilka som ska vara kommunalråd och kommun­styrelsens ordförande och vice­ ordförande och så, säger­ Rolf Carlsson, som under KF-sammanträdet i måndags avtackades som ordförande.

Den 1 november tillträder den nya kommunstyrelsen. Det är också under kommunfullmäktige i november som budgeten för 2022 ska tas.

”Ett par tre veckor”

Månaden efter, i december, ska nämnderna i de nio olika politiska nämnderna i Enköping tillsättas.

– De väljs i december, men tillträder först den 1 januari, säger Rolf Carlsson.

Hur lång tid tror du att det dröjer innan vi har en majoritet på plats i Enköping?

– Det tar nog ett par tre veckor innan det blir klart. Jag skulle tro att man i slutet av den här månaden elleri början av oktober hittat lösningen­ på det här pusslet.