Göteborg

Det är på grund av förarbrist som linjerna 2, 6 och 10 haft förkortade körvägar sedan augusti 2023. Men från och med 12 februari kommer spårvagnarna åter igen att köra sin vanliga linjesträckning mellan de ordinarie ändhållplatserna.

– Vi har sett att lösningen med förkortad körväg inte har fungerat helt bra för våra resenärer. Det har ofta blivit trångt ombord på andra linjer som köra hela vägen. Den här lösningen tror vi blir mycket bättre för resenärerna, säger Niclas Olsson, affärschef för spårvagn på Västtrafik.

Niclas Olsson, affärschef spårvagn.

Niclas Olsson, affärschef spårvagn.

Eddie Löthman

Brist på spårvagnsförare

Förarbristen är däremot inte löst. Det innebär att i samma veva kommer spårvagnslinjerna 1, 2, 3 och 10 att få ett minskat antal turer måndag till torsdag. Det handlar om i genomsnitt 11 procent färre turer för dessa fyra linjer.

Linje 13 kommer också fortsatt vara helt indragen förutom de tidiga morgonturerna som går från Saltholmen till Centralstationen via Sahlgrenska.

Det nya upplägget i trafiken väntas pågå fram till tidtabellsskiftet i juni.

– Vi har tyvärr fortsatta problem med förarbrist och det får påverkan på vår trafik och för de som reser med oss. Nu gör vi ett nytt upplägg för att hantera det men vi ser samtidigt en ljusning i personalsituationen. Vi hoppas kunna ha ett bättre läge framåt sommaren eller hösten, säger Niclas Olsson.