Gamlestaden

Förhoppningen är att flytten från Götaplatsen till större lokaler i öster ska främja den samtida konsten i både utställningar, pedagogik och program.

I januari gav politiken klartecken för den omtalade flytten av Göteborgs Konsthall till Slakthusområdet i Gamlestaden. Nyligen beslutades dessutom att säga upp kontraktet på nuvarande lokal på Götaplatsen.

LÄS ÄVEN: Klart: Världsberömda arkitekter ritar om Göteborgs konstmuseum

Utanför stadskärnan

Varför den nya adressen blir i just Slakthusområdet beror bland annat på att området befinner sig i en spännande utvecklingsfas och är en plats som medför nya möjligheter för konsthallens verksamhet, menar ansvariga:

"En omlokalisering innebär också att en av stadens konstinstitutioner flyttar utanför stadskärnan. Konst behöver finnas på flera platser och flytten blir en aktiv åtgärd i att konst och kultur följer stadens utveckling och i det möter stadens invånare."

Område i utveckling. Slakthusområdet i Gamlestaden stärker sin attraktion som kulturdestination.

Område i utveckling. Slakthusområdet i Gamlestaden stärker sin attraktion som kulturdestination.

Lina Isaksson

Konsthallen kommer att vara kvar vid Götaplatsen under 2024 och enligt den preliminära tidplanen flyttar konsthallen ut under 2025. Faller allt på plats är förhoppningen att verksamheten öppna i Slakthuset under 2026.

Bollen ligger för närvarande hos Kulturförvaltningen att under nästa år återkomma med förslag på datum för nyöppningen.

Vad som händer med den nuvarande lokalen vid Götaplatsen som ägs av Higab, är fortfarande oklart.