Göteborgs konstmuseum som fyllde 100 år i fjol har länge varit i behov av en upprustning. Hösten 2021 gav en enig politikerskara grönt ljus till att renovera och bygga ut museet för en investering 800 miljoner kronor.  

Beslutet följdes av att en arkitekttävling utlystes. Nu är den avgjord.

Det vinnande förslaget är ”Ansikte mot ansikte” av arkitektbyrån Barozzi Veiga med kontor i Zürich och Barcelona.

– Den nya volymen ska uppfattas som ett komplement till den historiska byggnaden, men också som ett element med egen karaktär som utmärker sig genom sin geometriska kontrast till den befintliga naturen. Genom att lyfta fram de karakteristiska klipporna och integrera dem i fasadernas komposition blir tillbyggnaden rotad på platsen och framstår som en halvt nedgrävd sockel som sticker upp ur marken, säger arkitektteamet Barozzi Veiga – Fabrizio Barozzi och Alberto Veiga – i ett pressmeddelande.

Internationella. Utbyggnaden av konstmuseet blir världsarkitekterna Barozzi Veigas första projekt i Sverige. Duon betår av Fabrizio Barozzi och Alberto Veiga.

Internationella. Utbyggnaden av konstmuseet blir världsarkitekterna Barozzi Veigas första projekt i Sverige. Duon betår av Fabrizio Barozzi och Alberto Veiga.

José Hevia

Nytt i samspel med gammalt

Det är arkitektbyråns första projekt i Sverige men långt ifrån det första museet som de är inblandande i. På meritlistan står om-, till- och nybyggnader runt om i världen såsom på Art Institute of Chicago, Bünder Kunst museum i Chur och för judiska museet i Bryssel.

I Göteborg föll juryn framför allt för Barozzi Veigas förmåga att skapa samhörighet med befintlig miljö. I motivering står:

"[...] Det vinnande teamet har i sitt förslag format en väl avvägd byggnad som med tydlighet och egen karaktär samspelar med Göteborgs Konstmuseum utan att konkurrera med den äldre byggnaden. Tillbyggnaden fungerar även väl i förhållande till omgivande bebyggelse och bidrar till att det befintliga museets karaktäristiska gestalt förblir avläsbar i det större stadslandskapet.[...]"

Största kultursatsningen

Den nya tillbyggnaden, som kommer att uppföras på baksidan, innebär att museet får dubbelt så mycket ytor att visa konst. 

– Om- och tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum är en milstolpe i museets historia och den största kulturpolitiska satsningen som planeras i Göteborg. Det framtida konstmuseet kommer att stärka Göteborg som destination och bidra till en mer attraktiv stad och region med ett starkt och levande kulturliv. Detta blir århundradets konsthändelse i Göteborg, säger Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning.