I över ett år har Vasastan skakat i takt med arbetet av nya gröna linjen från Arenastaden till Odenplan. Nu är det nära – 15 meter ovanför arbetsplatsen ligger Vasa Real och Gustav Vasa skola.
– Vi fick inte spränga eller bullra under de nationella proven, säger Sofia Edoff, projektchef på NCC.
– Det här blir le grand finale för berggänget. Vi har planerat för det här i flera år. Det känns spännande, men också lite sorgligt.
Än är det det runt 60 meter Stockholmsgranit som ska ge vika. En salva om dagen i fem veckor väntar. Arbetsgrupperna kommer att jobba i skift, dygnet runt.
– Man kommer helt klart att höra smällarna när man står och väntar på ett tåg, säger Mats Hjelm, biträdande projektledare på Nya tunnelbanan.
Grottmålning. Graffitin är utsmyckning mellan alla gröna markeringar för sprängladdningar.
Stefan Källstigen
Stängs av
Ett par meter inåt berget går linjen mot Hässelby. Ibland mullrar det dovt från passerande tåg.
Sprängningsarbetena orsakar en del strul i trafiken under sommaren. Efter midsommar stängs ett av spåren på gröna linjen av. Det innebär längre restider, kraftigt reducerad trafik och stor risk för trängsel, enligt SL. Under sju veckor blir det enkelspårstrafik mellan Fridhemsplan och Odenplan.
– Fem veckor är väldigt kort tid, men vi har verkligen planerat det här i detalj. Vi har en plan A, B, C, D och E. Vi kommer att klara det", säger Sofia Edoff, projektchef på NCC.
Stefan Källstigen
I andra änden av linjen stängs samtidigt trafiken mellan Blåsut och Farsta av och upp till 30 000 personer kommer dagligen att bussas från Gullmarsplan i stället. Men det beror på arbeten med depån i Högdalen och signalarbeten.
– Det är sju jobbiga veckor som ju är nödvändiga för att få något väldigt bra gjort, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP) som har följt med ner i tunnlarna för att se hur långt man har kommit.
– Fantastiskt! Det är första gången jag är nere på den här plattformen, säger han vid det som ska bli t-banestation Hagastaden som ska målas helt i rosa mot slutet av sommaren.
Sprängarbetena i sommar görs på den streckade biten inom det röda området. Då kopplas Odenplan ihop med den nya gröna linjen.
Nya tunnelbanan
Odenplan blir Östermalmstorg
Troligtvis börjar tågspåren ut mot Arenastaden att läggas i slutet av 2026. Tanken är att stationerna ut till Solna ska vara klara för trafik 2028.
– Sedan blir Odenplan en station där man får hålla koll på vilket tåg man sätter sig på, som Östermalmstorg, säger projektledaren Bengt Nilsson.
Station Hagastaden blir något unik eftersom den mesta tekniken placeras under själva plattformen, istället för bredvid som på andra stationer. Dessutom är det bara Mariatorget som har dubbla valv istället för ett enda stort.
Stefan Källstigen
Därför kommer marken i Vasastan att skaka
Snart skakar Vasastan. Den nya gröna linjen genom Hagastaden ska kopplas ihop med Odenplan – och det kommer du att märka av.
Den lilla bussen från Norra stationsgatan får grönt ljus, bommen lyfts och den kör i en spiral nedåt i mörkret längs med ljusslingorna – in under Hagastaden.
Emma Sahlman, pressansvarig vid Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana, frågar glatt om någon sett den nya filmen ”Avgrunden”. Tuva Novotny spelar säkerhetsansvarig för gruvan i Kiruna som plötsligt blir till en avgrund.
– Det här är precis som LKAB:s gruva! Det är inte lika djupt, och tunnlarna kommer så klart, så klart, inte att kollapsa – sådant händer bara på film. Men allt här är uppbyggt på samma sätt.
Sprängs under Vasastan
Bussen väjer för stora maskiner och stannar. Det är fuktigt i luften. Här ska en av Hagastadens perronger öppna om fyra år, helt i rosa efter konstnären Åsa Jungnelius vinnande förslag.
– Det är rätt häftigt när man tänker på Norra länken och de stora byggen som ligger här ovanför, säger Mats Hjelm, biträdande projektledare, och tittar uppåt.
I slutet av en tunnel lyser en stor maskin upp bergväggen. Den borrar hål för sprängladdningar. Mats pekar mot maskinen och det håll Odenplan ligger.
– Vi är i princip mitt i stan, så det är komplext. Det är små marginaler och vi kan inte använda för stora sprängladdningar för att ta oss fram, så det tar lite tid.
Om ett och ett halvt år ska Hagastaden kopplas ihop med Odenplan. Under tiden kommer Vasastansbor att känna hur det borras och sprängs under marken.
Tom M Kronestedt
Redan från nästa år och fram till sommaren 2025 kommer Vasastansbor att känna hur det sprängs under fötterna ju närmre arbetena vid Odenplan kommer.
– Kommande år ska vi smattra genom Vasastan. Vi ska koppla ihop oss med gröna linjen och det blir grundare ju mer vi närmar oss Odenplan, så folk kommer verkligen märka att vi är här.
Emma Sahlman fyller i:
– När man byggde gröna linjen på 1950-talet kunde man bara fläka upp Sveavägen, bygga tunnelbana och gräva igen. Det säger något om vad som hänt i stan.
Allt blir rosa
Enligt henne kostar varje ny tunnelbanestation i genomsnitt en miljard kronor. Totalt har det nya tunnelbaneprojektet en budget på 54 miljarder och framför allt är det bergarbetena, eller hålen, som kostar.
Att tunnelbanan går under Karolinska gör det hela ännu mer komplicerat. När det borras och sprängs skakar marken och uppe i sjukhuset finns känslig utrustning. Därför har sprängningarna tagit längre tid, gjorts lite mindre och vibrationerna kontrolleras särskilt noga under vissa sträckor.
När Nya Karolinska byggdes passade man på att bygga en ”betonglåda” under sjukhuset som framtida biljetthall.
– Vi passade på 2015 innan sjukhuset öppnade för att inte störa ambulanstrafiken. Det hade varit näst intill omöjligt att göra det i dag, säger Mats Hjelm.
Även fastigheten vid Torsplan som Macelleria ligger i, mitt emot det norra tornet Helix, förbereddes för en tunnelbaneuppgång under bygget. Där byggs rulltrappsschaktet just nu. Rulltrappan vid Karolinska institutet blir särskilt brant, kallas Kristallgrottan och blir klädd i speglar.
Likt perrongerna färgas biljetthallarna också rosa.
– Det blir Stockholms enda helt rosa station, det blir jättehäftigt!
Vasastansborna kommer att märka av sprängningarna och borrandet det kommande ett och ett halvt året.
Tom M Kronestedt
Om stationen Hagastaden
Station Hagastaden byggs 20 meter under markytan.
Stationen får fyra entréer, i Karolinska sjukhuset, torget Hagaplan, mot Karolinska Institutet och vid Torsplan.
4 500 resenärer beräknas stiga av varje timme, och 1 000 stiga på, under rusningstrafik vid Hagastaden år 2030. Det är ett område med många arbetsplatser.
Restid Odenplan – Hagastaden: 2 minuter
Restid Hagastaden – Gullmarsplan: 16 minuter
Källa: Region Stockholm
Den nya gröna linjen
Från Arenastaden till Gullmarsplan.
Förlängs från Odenplan till Arenastaden.
Linjen får tre nya stationer: Arenastaden, Södra Hagalund och Hagastaden.
Trafikstart år 2028.
Inte bestämt än om den ska fortsätta till Farsta eller Skarpnäck, beroende på behov.
Källa: Region Stockholm
Om ett och ett halvt år ska Hagastaden kopplas ihop med Odenplan. Under tiden kommer Vasastansbor att känna hur det borras och sprängs under marken.
Tom M Kronestedt
Snart sprängs det under Vasastan
Då stängs tunnelbanan av i sju veckor
Gröna tunnelbanelinjen drabbas av kraftiga neddragningar mellan 23 juni och 10 augusti i sommar. Farstagrenen stängs av helt efter Skärmarbrink och Hässelbygrenen får halverad trafik.
Längre restider, kraftigt reducerad trafik och stor risk för trängsel. Det blir, enligt SL, konsekvensen av de ovanligt stora avstängningar som sätts i verket redan måndagen efter midsommar.
Orsaken är att den nya tunnelbanetunneln som håller på att byggas från Arenastaden ska kopplas ihop med Odenplan – "en nödvändig sommarplåga i dag för att din resa ska bli bättre och större i morgon", enligt SL:s webbsida.
Under sju veckor blir det enkelspårstrafik mellan Fridhemsplan och Odenplan, vilket får långtgående följder för stora delar av gröna linjen. Trafiken på hela Hässelbygrenen minskas med mellan 50 och 65 procent under perioden.
"I och med att ett av spåren är avstängt innebär det att tågen, oavsett riktning, måste vänta antingen vid Fridhemsplan eller Odenplan på att det mötande tåget passerat sträckan innan det kan köra vidare", förklarar SL.
Ersättningsbuss från Gullmarsplan
Samtidigt gör arbeten på nya tunnelbanan längs Farstagrenen att all trafik mellan Blåsut och Farsta måste stängas av helt.
"Din resa sker i stället med ersättningsbuss mellan Gullmarsplan och Farsta strand. Tunnelbanans sista öppna station på linje 18 är Skärmarbrink, men ersättningstrafiken går alltså från Gullmarsplan", meddelar SL.
– Vi planerar att gå ut brett på sociala medier med detta inom kort, säger Sophie Gunnarsson, presskommunikatör på SL.
Häggviks station stängs av
Ytterligare en stor förändring under sommaren är att Häggviks station i Sollentuna är avstängd i sex veckor, 28 juni–9 augusti.
Detta beror på att Trafikverket bygger en ny entré i den södra änden av stationen. Inga tåg kommer att stanna i Häggvik och bara vissa tåg stannar vid Sollentuna station under den här perioden. Bussar ersätter.
Här finns mer info:
Mer information finns på sl.se/aktuellt/sommararbeten.
Källa: SL
Tunnelbanan mot Farsta ersätts med bussar från Gullmarsplan. Hässelbylinjen får halverad trafik.
Mostphotos