Napp. Krister Isaksson fångar helst abborre men får oftast gädda. Ofta släpper han tillbaka fisken men ibland får hans katt del av fångsten. Foto: Sacharias Källdén

Cyklistens guide till Stockholms bästa fiskesjöar

Stockholm bjuder på många vackra, fiskrika sjöar men ofta ligger de lite avigt till – om du inte har cykel. Vi hoppade upp på sadeln för att meta med cykelfantasten och fiskaren Krister Isaksson.

  • Publicerad 05:13, 21 jul 2021

Ett svagt swish bryter tystnaden nere vid bryggan när fiskelinan flyger iväg med den ljumma morgonvinden ut över Magelungen för att sen ljudlöst försvinna ner under ytan. Håller i spöet gör Krister Isaksson, en Farstabo med två passioner.

Den ena – att kasta ut, veva in och vänta på att en fisk ska hugga tag i draget – har han ägnat sig åt mer eller mindre sen barnsben.

Den andra – att trampa sig fram – har blivit en livsstil som tagit honom ut på grusvägar och stigar i Stockholm som han aldrig skulle ha sett annars.

Frihet. Att rulla fram på små grusvägar och stigar är ett oslagbart sätt att ta sig till sjön, tycker Krister Isaksson. Foto: Sacharias Källdén

Innovativt. Två kapade avloppsrör fastsurrade bak på cykeln är ett sätt att få med sig fiskespöna. Foto: Sacharias Källdén

40-talet fiskesjöar

Han är en frälst fiskecyklist, som gärna predikar för att fler ska rulla ut och upptäcka Stockholms fiskevatten.

– Det är enkelt att bara hoppa upp på cykeln och sticka iväg. Det behöver inte bli världens utflykt, utan jag kan snabbt komma ut och få den här friden och njuta av hur vackert det är, säger Krister Isaksson.

Just den här dagen står han vid Farstanäset, men valmöjligheterna för den som vill fiska i Stockholm är stora. För en femtiolapp kan man få ett sportfiskekort som gäller ett dygn och som öppnar för fiske i ett 40-tal sjöar i länet. Vill man fiska i Mälaren och Saltsjön krävs inte ens det.

– Det är utmärkta förutsättningar för fiske i Stockholm och det är en stor spännvidd på fiskearter, säger Krister Isaksson som helst drar upp abborre men oftast får gädda på kroken.

Frihet på cykeln

För att komma till sjöarna, som många gånger ligger en bra bit från kollektivtrafiken och bara nås på vägar som är igenbommade för bilister, är det antingen vandring eller cykling som gäller. Krister Isaksson förordar alltså det senare.

– För mig är cyklingen en enorm frihet. Jag kan komma långt på kort tid och så är det hållbart. Du slipper bilköer och parkeringskaos som uppstått vid många reservat under pandemin, säger han.

"Bästa känslan är att släppa iväg fisken och se den simma iväg, hur färgerna smälter ihop med vattnet", säger Krister Isaksson. Foto: Sacharias Källdén

Packar i avloppsrör

På turen till Farstanäset kör han en rätt ordinär hoj, men den har en hemmasnickrad utrustning som sticker ut. Vid pakethållare har Krister fäst två kapade avloppsrör som han surrat fast vid cykeln med buntband. I rören står två fiskespön.

– När man fiskar från båt så är det så jävla hypat med utrustning och annat men det här ska inte vara komplicerat. Det räcker med ett spö, en beteslåda och en ryggsäck, säger Krister Isaksson.

Han uppskattar att det går att få tag i en nybörjarutrustning för 600–700 kronor.

Tar med familjen

Ofta åker han ut och fiskar ensam, men ibland hänger barnen, 9 och 12 år gamla, också med. Och även om de inte roas särskilt länge av att stå med ett spö, så funkar turerna fint som familjeutflykter.

– De brukar tröttna på fisket efter en kvart men alla gillar att vara naturen och grilla. Det är en fantastisk möjlighet att ta del av reservaten som vi har i Stockholm, säger han.

Fotografen Sacharias Källdén fick napp - tre gånger om. Två abborrar och en gädda. Foto: Krister Isaksson

Fiskelycka. Mitt i:s reporter fick bara sjögräs på kroken men uppskattade ända fisketuren. Foto: Sacharias Källdén

Kristers tips till nybörjare:

Ha en väl fungerande cykel som har möjlighet att transportera lite packning.

Investera i ett fiskespö, en haspelrulle, en bra lina och lite olika fiskedrag.

Ta alltid med en tång eller en kroklossare för att få loss draget från fisken utan att riskera att skada dig på kuppen.

Träna på att kasta på land på en stor öppen yta så slipper du trassla in dig i buskarna när du ska börja fiska.

Störst chans att få fisk har du tidig morgon eller sen kväll.

Visa merVisa mindre

Här kan du fiska

Lagen om fritt handredskapsfiske gäller i Mälaren, Stockholms ström och Saltsjön. Det innebär att alla har rätt att fiska med spinnspö, pimpel eller mete på dessa vatten.

För att fiska på andra platser krävs ett fiskekort, som gäller ett 40-tal vatten i Stockholmsregionen. Ett årskort kostar från 350 kronor, ett veckopass 150 kronor och ett dygnskort 50 kronor.

Du kan läsa mer om reglerna, se en karta över alla sjöar och köpa ett fiskekort på https://www.sportfiskarna.se/

Visa merVisa mindre

Krister Isaksson

Ålder: 54 år

Bor: Farsta

Familj: Fru och två barn

Yrke: Trafikplanerare

Favoritsjöar: Dreviken, Magelungen, Orlången och Flaten

Nyfiken på mer? Krister skriver om både cyking och fiske på sin blogg på https://bicycling.se/

Visa merVisa mindre