Vanligare. Ovanliga många Botkyrka- och Salembor har senaste tiden fått positivt provsvar. Foto: Mostphotos

Covidsmittan slår nu alla rekord

Året har börjat med ett covidrekord. Inte någon gång sedan pandemins start har så många Botkyrka- och Salembor bekräftats smittade.

  • Publicerad 07:00, 22 jan 2022

1 148 bekräftade covidfall i Botkyrka och 182 i Salem rapporterades in under årets första vecka. Det är de överlägset högsta veckosiffrorna sedan pandemins start, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Det är den senaste siffra som finns tillgänglig när den här artikeln skrivs.

Ökningen från veckan innan är dramatisk. I Salem mer än fördubblades antalet fall, med en ökning på 116 procent, och i Botkyrka låg ökningen på 94 procent.

Rekord också på andra håll

Läget är inte unikt för Botkyrka eller Salem.

En kraftig ökning har synts i hela Sverige och i Stockholms län, som båda registrerade mer än dubbelt så många smittade i vecka 1.

I början av december började ökningen bli tydlig i Botkyrka och Salem. För Botkyrkas del var det första gången sedan i maj som antalet smittade landade över 100 stycken.

Botkyrka och Salem fick båda sina första bekräftade fall av covid-19 första veckan i mars 2020.

Covidsiffror

163 Botkyrkabor och 29 Salembor har dött i covid-19, enligt Socialstyrelsens senaste statistik.

14 465 bekräftade fall av covid-19 i Botkyrka kommun och 2 624 i Salem har rapporterats in sedan pandemins start, visar Folkhälsomyndighetens siffror när den artikeln skrivs.