Ett nytt rekord har tagits varje vecka efter nyåret – i antalet nya fall av covid-19. Det samma gäller för vecka tre, både i Norrort liksom i resten av Sverige.

I bara Täby bekräftades 2 022 nya fall under förra veckan. I Danderyd 696 fall, i Vallentuna 823, Vaxholm, 200, och i Österåker 1149. Totalt 4 890 nya fall. Veckan innan var den siffran 3 073.

Inga nya dödsfall har rapporterats.

I Stockholms län rapporterades 63 036 bekräftade fall under förra veckan.

Vill släppa restriktioner

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) tror man att en topp snart kan vara nådd. Samtidigt vill man börja släppa på restriktionerna.

– Den allvarliga sjukligheten är väsentligt lägre för den här varianten, omikron, än de tidigare varianterna. Därför ser vi framför oss att vi kan avveckla smittskyddsåtgärderna från och med den 9 februari, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM.

I början på nästa vecka väntas besked huruvida man ska släppa på restriktionerna.

Dödstalen ökar något

Under förra veckan PCR-testades cirka 600 000 svenskar. 42 procent fick ett positivt provsvar – jämfört med mellan 3 till 5 procent tidigare i november.

Enligt FHM är intensivvården stabil i Sverige. De ser dock att dödsfallen ökar något. 125 avlidna rapporterades under första veckan på det nya året, i Sverige.

– Föregående tre veckor var medeltalen 53 så vi ser en ökning uppåt, säger Britta Björkholm.

Så många har fått 3 doser

FHM meddelade att man inte kommer rekommendera vaccin för barn mellan 5 till 11 år, förutom för de som är känsliga mot luftvägsinfektioner.

– Den medicinska nyttan bedöms vara liten.

Cirka 36 procent av invånarna i Stockholm har nu fått en tredje dos. Ungefär 39 procent av 12 till 15-åringarna har fått två doser.

I norrortskommunerna är mellan 86 och 87 procent fullvaccinerade.