Plötsliga prisuppgångar är inget nytt på bostadsmarknaden.

Men under coronavirusets framfart har det skett på helt nya sätt. Detta blev extra tydligt när Svensk Mäklarstatistik genomförde en specialstudie av bostadsrättsförsäljningar i Vasastan under pandemin.

– Historiskt sett har ettor alltid varit dyrast per kvadratmeter. Men så är det inte längre i Vasastan. Det här är något helt nytt, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Sedan pandemins start har ettor i Vasastan ökat med 10 procent i värde. Samtidigt har tvåor, treor och fyror ökat med mellan 20–24 procent.

–Tvåor har nu det dyraste kvadratmeterpriset. Eftersom fyror har lite högre kvadratmeterpris än ettor har priset på stora lägenheter ökat otroligt mycket i rena pengar under pandemin, säger Hans Flink.

Vasastan sticker ut i det här fallet. Men samma tendenser syns över hela Stockholm. På bland annat Östermalm har just nu treor dyrare per kvadratmeter än ettor.

– Gapet i kvadratmeterpris mellan ettor och stora lägenheter har minskat i hela Stockholm. Det här är definitivt en trend vi ser i många stadsdelar, säger Hans Flink.

En anledning till detta är att nära en tredjedel av svenskarna har ändrat sina bostadspreferenser det senaste 18 månaderna. Bland annat värdesätter man hemmakontor och en stor bostadsyta i betydligt högre omfattning än tidigare.

Villaägare "tjänat" 64 000 kronor i månader

Det är inte bara på bostadsrättsmarknaden som det går att hitta helt nya tendenser. Priserna på villamarknaden, som före pandemin inte rörde sig speciellt mycket, har skjutit i höjden.

En specialstudie har gjorts även på villamarknaden. Det jämfördes då vad en medelvilla kostade hösten 2018 respektive hösten 2021.

Villaägare i bland annat Täby, Nacka och på Ekerö hör till de stora vinnarna i riket.

Men högst upp på listan låg villamarknaden på Lidingö. En villa på Lidingö kostade i snitt cirka 12 miljoner 2018. Tre år senare var prislappen 15 miljoner kronor.

– På Lidingö har villaägare ”tjänat” 64 000 kronor månaden, varje månad i tre år, om man ser till den rena värdeökningen, säger Hans Flink om statistiken där Svensk Mäklarstatistik räknade med en belåning på 85 procent med två procent i ränta, utan skattereduktion.

I snitt har villapriserna gått upp 14 procent i Stockholm sedan våren 2020 och en snittvilla i Region Stockholm kostar idag 7,2 miljoner kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/allt-dyrare-att-kopa-bostad-langs-linje-17/repukl!idnfW2Ft4Cbk6Zmy42rOQ/