Elever riskerade att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar – det var kontentan av ett yttrande från Säpo. Skolinspektionen hade begärt in yttrandet efter att man startat en tillsyn av Corodobaskolan – då man misstänkte att något inte stod rätt till.

Det hela ledde till att tillståndet drogs in för huvudmannen ALM Education att bedriva skolverksamhet, och Cordobaskolan stängde för gott i julas.

Inom samma koncern drevs även Förskolorna Mångården, två förskolor i Kista och Akalla. Där ansvarar dock Stockholms stad för tillsynen, och en utredning har pågått sedan uppgifterna om Corobaskolan framkom.

– Vi ser mycket allvarligt på uppgifterna som framkommit till Skolinspektionen, då det handlar om samma ägare och ledningskrets som på Mångårdens förskolor. Vi har därför initierat ett tillsynsärende och påbörjat en utredning, sa Viktoria Ruggieri, jurist på förskoleförvaltningen, då.

Ledningen lämnar

Nu meddelar företaget Utbildia att man från den 9 februari har tagit över som ny huvudman för Mångårdens förskolor Jylland och Kotka i Järva.

På grund av granskningen som gjorts av Stockholms stad och efter nedstängningen av Cordobaskolan har styrelsen för förskolorna självmant beslutat att lämna som huvudman och överlämna verksamheterna, enligt Patrik Nystedt, vd för Utbildia.

– Det hänger ihop med att de förlorade tillståndet för grundskolan, de kände att de var färdiga med förskolan också. De har dock ett stort engagemang för sina verksamheter och var måna om att de skulle tas över på ett så bra sätt som möjligt, säger han.

Drivs icke-konfessionellt

Utbildia driver i dagsläget förskolor i Göteborg och Malmö, en grundskola i Göteborg samt gymnasieskolorna Spira Teoretiska i Stockholm och Lund.

Förskolorna i Järva, som ska byta namn till Lilla Viljaskolan Jylland och Lilla Viljaskolan Kotka, kommer att drivas icke-konfessionellt och följa den vision och värdegrund som Lilla Viljaskolan driver, bland annat med Emilia Reggio-inriktad pedagogik.

– Det är väldigt viktigt att förskolorna får finnas kvar. Barnen och i stort sett alla medarbetare kommer fortsätta precis som tidigare. Vi har tagit ett styrelsebeslut där vi tydligt deklarerat att vi är icke-konfessionella, så på så sätt kanske det blir en viss skillnad, men den är liten, säger Patrik Nystedt.

Under dagarna finns ledningen och den tillförordnade rektorn på plats för att prata med barnen och föräldrarna.

– Vi har bjudit in vårdnadshavarna så att de ska få hälsa på oss, ställa frågor och kunna känna sig säkra på att vi vill driva förskolorna framåt på ett bra och tryggt sätt, säger Patrik Nystedt.