2013 förvärvade fastighetsbolaget Citycon Kista galleria tillsammans med den kanadensiska pensionsfonden CPP Investment, för en summa motsvarande cirka 4,6 miljarder kronor.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden var priset den då högsta köpeskillingen i Sverige för en enskild fastighet. Sedan dess har bolagen samägt gallerian med 50 procent var.

I samband med Citycons årsbokslut som kom den 15 februari offentliggjordes att CPP Investments nu säljer sin andel till Citycon, som därmed kommer äga gallerian helt och hållet.

– Kista Galleria är en av våra största centrum i Norden och vi har stora planer för centrumet. Därmed är det också strategiskt viktigt för oss att äga Kista Galleria till 100 procent, säger Erik Lennhammar, utvecklingschef på Citycon, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden ska Citycon dock "smått desperat" ha försökt sälja Kista galleria under de senaste två året, så en följdaffär kan komma att vänta, enligt tidningen.

Många centrum

Citycon, som är noterat på Nasdaq Helsingfors, uppger att de har en fastighetsportfölj på fyra miljarder euro, som i dag består av 33 centrum i de största städerna i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Estland. 

I Sverige äger de förutom Kista galleria även Liljeholmens centrum, Jakobsbergs centrum, Åkersberga centrum, Stenungstorg centrum och Mölndals Galleria.

Vad köpeskillingen för förvärvet av resten av Kista galleria blev vill partnerna inte uppge.