Medborgarförslag. Charlie Signer vill ha en skejtramp i Vasaparken. Foto: Pekka Pääkkö

Charlie vill ha skejtramp i Vasaparken

I år vill fler Vasastadsbor än vanligt vara med och påverka vad som händer i stadsdelen. En av dem är 11-årige Charlie Signer som vill ha någonstans att skejta.

  • Publicerad 08:35, 21 sep 2021

Det är en väldigt social sport, jag träffar nästan alltid nya kompisar när jag är ute.

Vanligtvis kommer det inte in mer än mellan två och sex medborgarförslag om året till Norrmalms stadsdelsnämnd. I år har det komit in fler: hittills tio stycken.

Ett kommer från Charlie Signer, 11, som vill ha en skejtramp i Vasaparken eller på någon skolgård i stadsdelen.

– Jag brukar skejta med min kompis som bor på Lidingö, det finns en ramp vid hans skola. I somras var jag på skejtläger i Fryshuset. Visst kan man åka dit eller till Rålis men det är lite långt. Jag önskar att det fanns något närmare, säger han.

Han är inte ensam. Mitt i Vasastan har tidigare skrivit om önskemål om en skejtpark i Vanadislunden. Då hänvisade stadsdelsförvaltningen till planeringen av östra Hagastaden och menade att det skulle kunna göras plats för sådana ytor där. Men just på den platsen planeras inga ytor för rullbrädor, meddelar exploateringskontoret.

– Mina kompisar och jag brukar skejta på gatan, men då är det alltid någon som tycker att vi stör. Vi har ju rätt att skejta men vi förstår också att det låter mycket. Det är lite konstigt att det inte finns några skejtramper i Vasastan, det är väl bättre att vara ute och röra sig än att sitta hemma framför datorn, säger Charlie Signer.

– Det är en väldigt social sport, jag träffar nästan alltid nya kompisar när jag är ute.

Kan bli tillfällig ramp

Petra Gardos Ek (M) ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, uppmuntrar invånarna att skriva medborgarförslag. Hon kommer att försöka jobba för en tillfällig skejtramp i väntan på en permanent.

– Jag ska arbeta från politiskt håll och se om det går att lösa på något fyndigt sätt, men jag kan inte lova något. Vi har även en dialog med exploateringskontoret om en plats för en permanent ramp. Men sådant tar tid. Det ska gå genom kommunens kvarnar, säger Petra Gardos Ek.

Hon är glad över att det har kommit in så pass många medborgarförslag i år.

– Jag tar dem på fullaste allvar och är mån om att, så långt som det är möjligt, gå medborgarna till mötes. Pingisborden i Enkehusparken drev jag igenom, till exempel, trots att tjänstemännen sa nej.

Medborgarförslag i Vasastan

De senaste åren har det varje år kommit in medborgarförslag till Norrmalms stadsdelsnämnd som kunnat förverkligas.

Bland annat ett om boulebanor i Obsan, en anslagstavla på Odenplan och en yogapaviljong i Vasaparken.

Nämnden får mellan två och sex förslag per år.

I år har man hittills fått in tio förslag. Några besvarades under våren, de flesta kommer att få svar i höst.

Flera förslag handlar om Vasaparken. Nyligen kom till exempel ett om att bygga beachvolleybollplaner i parken, intill fotbollsplanen.

Visa merVisa mindre