– Jag hoppas att det blir en nystart, att vi kommer tillbaka till en ny lokal och med ny kraft och energi, säger krögaren Zeki Genc.

Han har drivit puben Newcastle Inn på Lysviksgatan i Farsta i 27 år. I december i fjol berättade han i Mitt i om sin oro för hyresvärdens planerade ombyggnad.

Nu närmar sig byggstart. Lördag 30 september är sista dag puben har öppet – sedan väntar över ett års ofrivillig ledighet. Zeki Genc försöker tänka framåt och peppa besvikna stamgäster.

– Mina patienter är deprimerade, de behöver höra något positivt, säger han skämtsamt.

Även pizzerian i grannlokalen, som drivs av familjen Yeser, stänger sista september.

Båda har kommit överens med hyresvärden Olov Lindgren om att vara kvar efter ombyggnaden – trots att förbättrad standard lär innebära väsentligt högre hyra.

Preliminärt datum för återöppning är januari 2025, enligt Olov Lindgren.

Mitt i frågar Zeki Genc vad han ska göra under tiden.

– Jag vet inte. Jag ska försöka ta det lite lugnt i början, men jag vet inte hur det kommer att kännas. Jag är inte van, säger han.

Med huset redan tömt på hyresgäster har sensommaren och hösten på Lysviksgatan varit lugnare än vanligt för Zeki Genc och Resul Yeser.

Med huset redan tömt på hyresgäster har sensommaren och hösten på Lysviksgatan varit lugnare än vanligt för Zeki Genc och Resul Yeser.

Mattias Kamgren

Nytt hus på gården

Byggprojektet på Lysviksgatan omfattar inte bara centrumlokalerna. 57 lägenheter har tömts och ska renoveras. ”Pensionsmässigt”, sa hyresvärden om husets skick i Mitt i:s artikel i fjol.

Nu väntar bland annat stambyte och byte av ventilation – och så ska ett helt nytt hyreshus byggas på gården. Ett första spadtag är planerat till den 24 oktober.

Första etappen, där verksamhetslokalerna ingår, ska alltså vara klar i början av 2025. Det är ännu oklart vilka som kommer att göra pizzerian och puben sällskap.

”Det är väl inte osannolikt att vi får en ny frisör framöver, men de övriga två lokalerna letar vi efter hyresgäster till. Vi får se”, skriver Olov Lindgrens projektchef Henrik Deuschl i mejl till Mitt i.