Normalt tränar Carla Angelini Hägg fem, sex dagar i veckan i cirka en och en halv timme. Inför en tävling blir det mer: Två eller tre timmar varje dag under två månader.

– Om man först promenerar och sedan går till gymmet för att stå på en ”carido-maskin” framför en serie – då är det inte jobbigt, säger Carla med ett skratt.

Är det verkligen hälsosamt att träna så mycket?

– ”Off-season” är det viktigt att man vilar. Jag vilar två dagar i veckan och tränar fem om det inte är tävling.

– För mig är det en livsstil. Först hittar jag ett bra gym, därefter planerar jag min semester. Det låter kanske lite som ett beroende, men jag är glad och positiv och trivs med mitt liv. Om man har ångest, då har man ett problem, tänker jag.

Carla flyttade till Sverige från Italien 1998. Hon hamnade i Sticklinge på Lidingö, där hon fortfarande bor med sin man. De driver ett familjeföretag tillsammans med sina barn. Fokus ligger på att importera varor från bland annat Italien.

– Min pappa och bror bor fortfarande i Italien, och vi jobbar mot Italien, så jag åker dit två, tre gånger om året. Fortfarande 37 grader varmt när jag nyligen var där.

– Det låter kanske lustigt men anledningen till att jag flyttade till Sverige var att jag gillar ordning och reda. Jag är en väldigt disciplinerad person.

Som 40-åring började Carla att träna allt mer. År 2018 var hon på en tävling i fitness för att heja på en tävlande väninna. Då blev hon ordentligt inspirerad och började själv satsa.

Hon har bland annat tävlat i SM, och hamnat på både andra och tredje plats. Nu har hon gått ner lite i muskelmassa och ska delta i bikini fitness +45, där hon hoppas vinna.

– Äntligen finns en egen klass för personer över 45. Att tävla mot 23-åringar eller stå bredvid en 35-åring är lite skillnad. Nu hoppas jag på att vinna och gå vidare till VM.

– När jag visualiserar målet vill jag inte äta den där pizzan – fast den är så god när man åker till Rom.

Tricket är att hitta balansen, menar hon.

– Det är inte hälsosamt att stänga in sig på rummet med sin våg. Jag hittar alltid någonting jag kan äta på en restaurang. Och familjen bryr sig inte om det är bubbel jag har i glaset eller något annat.

SM går av stapeln den 23 september. Om Carla går vidare till VM sker det i slutet av oktober och i november.

Den 23 september ska Carla på SM i Västerås. I oktober gör hon sin första internationella tävling i Madrid.

Den 23 september ska Carla på SM i Västerås. I oktober gör hon sin första internationella tävling i Madrid.

Robin Karlevid