– Vi har gjort många cad-ritningar (ritningar i datorsystem, reds. anm.) under vår tid här. Till huset tittar vi mycket på planlösningen, och mitt största bidrag till det var att vi skulle ha en mer öppen planlösning, och det var det vi gick vidare med, berättar Carl Trädgårdh.

Till vardags pluggar han 3D-teknik vid yrkeshögskolan Xcenter i Tumba, men de senaste tio veckorna har han varit med och skapat Sveriges första 3D-printade hus vid företaget ConcretePrint i Tullinge.

Tycker om att skapa

Företaget har utvecklat en 3d-printer för betong, och har under våren tagit emot praktikanter som studerar till 3D-tekniker. Totalt sju stycken.

För Carl har det varit en helhetsupplevelse.

– Vi har fått göra lite allt möjligt, till exempel finkalibrera printern och blanda betong. En del kunde vi från skolan sedan tidigare, men många delar som vi gjort under praktiken har varit mer avancerat än det vi lärt oss i skolan, säger han.

Han har alltid tyckt om att skapa, och tidigare påbörjade han en utbildning inom spelutveckling. Men Carl kände att det inte riktigt passade honom. Så han hittade till 3D-printen istället.

– 3D-print är likt spelutvecklingen, förutom att man skapar fysiska objekt här. Det känns roligare än att bara se det på en datorskärm. Dessutom saknar jag dagarna när man var yngre och fick pilla mycket med händerna, säger han.

Huset blev färdigprintat i veckan, och det ska nu flyttas för att användas som kontor och visningshus.