– Jag vill få läsarna att se sig själva med nya ögon. Jag vill stötta dem i att skapa förändringarna de längtar efter, vare sig det är att karriärväxla eller leva ett friare liv med full kraft, säger Carina.

I sitt arbete med det kvinnliga nätverket 4good har hon genom åren mött tusentals kvinnor som har suttit fast i både jobb och en livsstil de inte vet hur de ska komma vidare ifrån. Och Carina har själv varit där.

– När jag skulle tillbaka till jobbet efter min andra mammaledighet kände jag att jag längtade efter något annat, att det måste finnas något mer.

I samma veva stötte hon ihop med en gammal kompis, som kände precis likadant. De bestämde att ses och prata mer, och ett par dagar senare satt de och två kvinnor till vid ett köksbord och diskuterade sin längtan efter ”något annat” och tankar på att göra något mer meningsfullt.

– När vi skulle boka in en ny träff skrev vi in ”4good” i kalendern, det blev startskottet på vårt nätverk, säger Carina.

"Ville göra mer på djupet"

Snart 20 år har gått sedan dess och 4good har växt till en stor samlande kraft.

– Vi har hela tiden jobbat i partnerskap, samlat ihop folk och tillsammans kunnat känna igen oss i varandras svagheter och inspireras av varandra när vi har vågat saker.

Carina hade skapat ”drömjobblivet”, men det hade krävt hårt slit och för ett par år sedan började hon känna att det ”skavde” igen.

– Jag kände att jag ville göra mer på djupet med människor, säger Carina och spanar ut genom vardagsrumsfönstret, med utsikt över Edsviken

Det är en solig och krispig vinterdag och en hel del skridskoåkare tar sig runt på isbanan.

– Jag har inte åkte en enda gång ännu i vinter. Det måste jag se till att göra snart, det är underbart!

Skapade kurs och skrev bok

4good driver en bokklubb och Carina träffade förlaget de samarbetar med och berättade om en bokidé.

– Jag fick ett kontrakt, fast boken då bara var på ett yvigt idéstadie. Jag hade kunnat skriva på en gång, men jag ville fylla på med mer inspiration och ge mig ut på ett utforskande äventyr och upptäcka nya sätt att tänka och göra så jag anmälde mig till kurser, googlade och läste.

En av kurserna lärde ut hur man bygger en digital kurs inom sin egen expertis. Kort därefter skapade Carina en kurs om hur man tar första steget mot ett annat jobbliv – som Carina hade sett att många kvinnor hade ett behov av.

– 200 tjejer sajnade upp för kursen, som inte ens fanns då. Kursen hette ”Make it happen” och jag skrev boken samtidigt – med input från 200 tjejer. Det blev jättelyckat!

Sedan dess har Carina haft kursen ytterligare flera gånger, och intresset är enormt berättar hon.

Den digitala kursverksamheten är i dag Carinas ”hela nya business” och den 4 januari kom även boken som beskriver ”Make it happen-metodens” tio steg, med inspiration, övningar och verktyg.

Men funkar det med sådana metoder? Måste man inte ha en stark egen drivkraft från början för att lyckas förändra sitt liv?

– Det börjar med något slags vilja, en längtan efter något annat, men sedan finns det absolut tankesätt som kan underlätta. Till exempel att undvika att se hinder, att börja med små babysteps, och att ta sig tid att fundera. Vi funderar sällan. Vi är rädda för vad som kan dyka upp, och det kan bli jobbigt att ta hand om det, säger Carina.

Några dagar efter intervjun har Carinas Instagramkonto uppdaterats. Jodå. Visst har hon varit ute på Edsviken och skrinnat, precis som hon föresatt sig.